Megmentésük érdekében változtatnának a tigrisek alfaji besorolásán

0
394 megtekintés
tigris
Swing Szerelem Szulák

Andreas Wilting, a kutatás vezetője elmondta, hogy a sok alfaj, mivel gyenge, vagy nem létező tudományos alátámasztással indokoltak, csökkentik a szaporító és rehabilitációs programok hatáskörét. Példának a a dél-kínai és indokínai tigrispopulációkat hozta, hiszen ezek egyedszáma olyannyira lecsökkent, hogy a kihalás fenyegeti őket. Ezek és más tigrisek egyetlen alfajba tömörítése ehetővé tenné, hogy “egyetlen védendő egységként” kezeljék őket.

Kevesebb, mint 4000 nagymacska él manapság Ázsia erdeiben. Élőhelyük pusztulása, és a vadászok az elsődleges veszélyek rájuk nézve. A kutatás során több mint 200 tigriskoponya formáját és struktúráját és több mint 100 tigrisbőr színét és mintázatát vetette össze molekuláris genetikai adatokkal, ökológiai és életmódbeli jellegzetességekkel. Rengeteg átfedést találtak a kilenc alfaj között.

a_000_Hkg3963101_europress_EZA

Wilting hozzátette, az újfajta megközelítést jóval több állatnál is lehetne alkalmazni, mivel több faj jelenlegi rendszertani besorolása nem megfelelő, legtöbbjüket több száz éve írták le, az akkor felfedezhető példányok csekély számára alapozva – írja a hirado.hu.

Fotók: AFP