Megmenekült az orvvadászok által meglőtt parlagi sas

0
2 025 megtekintés
A sérült parlagi sas műtétje előtt a Hortobágyi Madárkórház Alapítvány egyik kórtermében. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Swing Szerelem Szulák
A mályi és hortobágyi madármentőknek hála megmenekült a Sajóvámoson meglőtt parlagi sas. Hazánk egyik legritkább ragadozómadara a napokban került be a Hortobágyi Madárkórházba, ahol azonnal megműtötték. Az éjszakába nyúló, több órás műtét során sikerült a törött csontokat összeilleszteni, és rögzíteni. 

A sast apró szemű söréttel lőtték meg, ezért bal alkarcsontjai több helyen eltörtek. Egy sörétszem megállt a csonton a bőr alatt, a többi pedig átszakította a szárnyat, további töréseket okozva.

A madár hortobágyi Madárkórházban lábadozik tovább, míg össze nem forrnak a csontok. Bíznak benne, hogy mielőbb visszatérhet élőhelyére.

A parlagi sas fokozottan védett madár, eszmei értéke 1 millió forint. A rendőrség természetkárosítás bűntette miatt indít nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Déri János állatorvos (b) és Antonio Siracusa olasz önkéntes állatorvos egy sérült parlagi sast műt a Hortobágyi Madárkórház Alapítvány műtőjében 2018. április 12-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

“Április 9-én egy földön lévő, repülni nem tudó, sérült parlagi sasról (Aquila heliaca) érkezett bejelentés, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből. A Mályi Madrámentő Állomásra, mint a legközelebbi mentőhelyre vitte megtalálója, majd az állomásról még az este folyamán elindultak a madárral Hortobágyra, a Madárkórházba, ahol addigra állatorvosunk már a műtéthez előkészülve várta a madarat. Az éjszakába nyúló, több órás műtét során sikerült a törött csontokat összeilleszteni, és rögzíteni.

A sas kezelése és röntgenezése során kiderült, hogy a törés közelében egy beékelődött sörétszem található, melyet egy külön beavatkozás keretein belül a mai napon távolítottunk el a szervezetéből. A lövedéket hamarosan átadjuk a hatóságoknak, akik ismeretlen tettes ellen természetkárosítás bűntettében elkezdik a nyomozást.

A parlagi sas egyike kiemelkedő természeti értékeinknek. Európai állományának mintegy kétharmada Magyarországon fészkel, így fennmaradásában a hazai természetvédelem felelőssége igen hangsúlyos. Hazai költőállománya 200 pár körülire tehető, a fészkelési, és általános elterjedési területébe Sajóvámos környéke beletartozik.” -írja a Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány a Facebook oldalán.

Forrás: facebook.com/madarpark