Meghalt Asha, a budapesti állatkert ifjú elefántja

0
4 229 megtekintés
Nem sikerült megmenteni Ashát, a Fővárosi Állatkert ifjú elefánthölgyét - Kép: zoobudapest.com
Swing Szerelem Szulák
Szomorú hírt tett közzé honlapján a Fővárosi Állatkert: Meghalt Asha, a 2013-ban született elefánthölgy, a mostani kiselefánt, Arun nővére. A csaknem 6 éves állat szervezetét a legrettegettebb elefántbetegség támadta meg. Az alattomos kór az esetek háromnegyedében halálos, Ashát a leggondosabb kezelés sem tudta megmenteni.

Ashán csütörtöktől kezdve tapasztalták a gondozók az aggasztó tünetek megjelenését. Először általános bágyadtság jelentkezett nála, nehezen mozgott, ízületi érintettség volt tapasztalható. Megváltozott a viselkedése is, a szokásosnál kevesebbet kommunikált a környezetével, és a gondozókkal sem működött együtt. Pénteken már enni sem akart, délutánra pedig hasi ödéma is kialakult nála.

A kicsi Asha, 2013. március 1-én anyjával a kifutóban – MTI Fotó: Kovács Attila

A tünetek alapján egyértelműnek tűnt, hogy az elefántokra jellemző herpeszvírusos megbetegedés támadta meg Asha szervezetét. Ez mind a vadonban, mind az állatkertekben élő ázsiai elefántok esetében előforduló, jellegzetesnek számító és sajnos igen alattomos betegség. A kórokozó elefánt-herpeszvírus (EEHV) lényegében az egész állományban jelen van, csaknem minden egyed hordozónak mondható. Megbetegedést, konkrét tüneteket azonban alapesetben nem okoz. Ha azonban a vírus valamilyen ok miatt mégis erőre kap, kialakul a megbetegedés elég jellegzetes kórképe, méghozzá rendszerint igen gyorsan, akár egy-két nap alatt is. Ebből a szempontból a fiatal, választási korban lévő elefántok különösen veszélyeztetettek.

Az első születésnapján tortával köszöntötték a kicsi Ashát – Fotó: László Melinda

Az állatorvosok a gondozókkal együtt az elmúlt napokban szinte emberfeletti módon küzdöttek Asha megmentéséért. Az állat többek között infúziót és antivirális szert is kapott, illetve vérátömlesztést is az apaállattól, Assamtól (a vért az állatorvosok még korábban levették, arra az esetre, ha esetleg ilyen állategészségügyi problémával szembesülnének). Ám minden erőfeszítés dacára az alattomos kór szombat délre végül legyőzte az elefánt szervezetét.

Asha, anyja, Angele és öccse, a 2017 novemberében született Arun társaságában az ötödik születésnapjára kapott finomságokkal, Budapest, 2018. február 14. – MTI Fotó: Kovács Attila

Asha 2013. február 14-én, Bálint napján született, az állatkert két felnőtt elefántja, Angele és Assam első borjaként. Hosszú idő – több mint fél évszázadnyi – szünet után az első budapesti születésű elefánt volt.