Megérkezett Akeno, a második indiai orrszarvú a Szegedi Vadasparkba

0
187 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Hosszú utat tett meg Akeno, a walesi határ közelében található Chester állatkertjében született fiatal indiai orrszarvú bika, míg átutazva Európán megérkezett új otthonába. 

Az út 2 napig tartott a speciális szállítókonténerben, professzionális szállítók által lebonyolítva és a szükséges pihenőidőket is betartva, de végül estefelé elhagyhatta azt és találkozhatott – egyelőre a belső korláton keresztül – Csülökkel, a Nyíregyházáról augusztusban érkezett orrszarvúval. Az elkövetkező napok azzal fognak telni, hogy a valamivel több, mint kétéves hím megszokja új otthonát és összeszokjon lakótársával, amely csak kissé fiatalabb nála.

Akeno az év elején, amikor még szüleivel élt Chesterben. Fotó: Endrédi Lajos

A Szegedi Vadaspark új indiai orrszarvú bemutatója idén nyár végén került átadásra, mint az első olyan nagyobb volumenű fejlesztés a Vadaspark történetében, amely nagyrészt saját forrásból épült fel, kisebb részben Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásából. Bár a járványhelyzet miatti korlátozások miatt valamivel később tudtuk benépesíteni, mint azt eredetileg terveztük, végül sikerült megszervezni, hogy idén már találkozhassanak orrszarvúval a látogatóink. Csülök és Akeno ivarérettségük elérésig fognak együtt élni Szegeden, majd egyiküket az európai fajmentő tenyészprogram (EEP) irányításával nőstényre cseréljük, hiszen távlati célunk a szaporításukban való részvétel.

Az orrszarvúak jelentőségét a természetvédelemben mutatja, hogy az európai állatkerti fajmentő tenyészprogramok logójában is egy orrszarvú faj szerepel, még ha nem is az indiai. Így elmondhatjuk, hogy nem csak egy népszerű, hanem egy szakmai szempontból is kiemelt fajjal bővült a gyűjteményünk.

zooszeged