Medvék Magyarországon – Van ok az aggodalomra?

0
473 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Tévhitek és igazságok

A medvével való találkozáskor van néhány alapszabály, amelyekről nem szabad megfeledkezni. Az erdőkben bóklászó barnamedvék nagyon távol állnak a “maciktól”, akármennyire is tűnnek aranyosnak és szelídnek egy-egy filmben vagy mesében, a valóságban ez nem így van. Sokan ismerik azt a tévhitet, hogy ha medvét lát az ember, halottnak kell tettetnie magát, így megúszhatja. Ez a lehető legrosszabb, amit tehetünk, ilyenkor szinte biztos, hogy a zsákmányaként tekint majd ránk.

A medve szokásai

Az elmúlt évszázadokban jelentősen változtak a medvék étkezési szokásai. Kutatások szerint az ókorban a medvék tápláléka még 80%-ban hús volt, ez mára 10-15%-ra csökkent. Főként növényekkel és gyümölcsökkel táplálkoznak, de ha döghúsra lelnek, nem utasítják vissza. Amerikában évente több száz baleset következik be abból adódóan, hogy a kirándulók sátraikba rejtik az ételt. A medve ezt persze rögtön kiszagolja.

Támad, vagy csak érdeklődik, mi a teendő?

A két lábra állt medve látványához mindannyian agresszív viselkedést, támad szándékot társítunk, pedig valójában ilyenkor csak érdeklődik. Ebben az esetben lassú, oldalazó mozdulatokkal térjünk ki a látóteréből, semmiképp se hadonásszunk felé, vagy hátráljunk. Magyarországon eddig egyetlen bizonyított medveészlelés történt, ám ez a szám az elkövetkezendő években növekedni fog. Fontos, hogy ne csalogassuk az állatokat a lakott területek felé, ez ugyanis könnyen előfordulhat, ha hozzáférhetővé tesszük nekik például a konyhai hulladékot vagy nem zárjuk el rendesen a kukákat.

Forrás: farkasnaplo.blog.hu
Fotó: animalplanethd.com