Medve jár a Bükkben

0
975 megtekintés
Képünk illusztráció - Európai barna medve (Ursus arctos arctos) - Fotó: koenfrantzen.com
Swing Szerelem Szulák
A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata barna medve jelenlétére egyértelműen utaló életjelet talált április 24-én Szilvásvárad határában. Nem lehet kizárni, hogy csupán egy állatról van szó, de egy példány is hatalmas területeket be tud igen rövid idő alatt kóborolni, így a Bükk-hegység teljes területén számítani lehet felbukkanására – írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Hozzátették: Mint tudjuk, a medve jellemzően mindenevő és nem zsákmányszerző, igazán csak rendszertanilag nagyragadozó. Tartanunk ajánlatos, de félnünk nem kell tőle.

Mit tegyünk, ha medvével találkozunk?

A legfontosabb a közvetlen találkozás elkerülése. Ezért ha a közelben felbukkan vagy összefutnak vele, az állatot szemmel tartva, de nem a szemébe nézve, lassan igyekezzenek minél távolabb kerülni tőle. A futást mindenképp kerüljék, ez ugyanis beindítja a genetikusan kódolt menekülés-támadási reflexét. Ha bocso(ka)t is látnak a közelben, mindenképp helyezkedjenek úgy, hogy ne kerüljenek az(ok) és az anyaállat közé.

Európai barna medve (Ursus arctos arctos) – Fotó: koenfrantzen.com

Amennyiben a medve tovább közelít, ha a táskájukban/hátizsákjukban élelmiszer van, tegyék le a talajra, hagyják ott és távolodjanak tovább. Ha a medve mégsem tágítana és támad, feküdjenek hasra, a kezeiket kulcsolják a tarkójuk mögé, ha pedig hátra fordít, tartsák a kezeket a lágyrészeket vagy a fejet védelmezően. Nem lesz kellemes, de hamar elmegy az állat, s távozását követően pár perccel irányával ellentétesen hagyják el a helyszínt. Ha pedig túl vannak az eseten, netán megsebesültek, a Természetvédelmi Őrszolgálat ügyeleti telefonszámán, a +3630-861-3808-on folyamodjanak mielőbb segítségért.

Via