Mária, a jeladós darázsölyvünk már Afrikában van

0
243 megtekintés
Darázsölyv (European honey buzzard (Pernis apivorus) - Kép: .joelsartore.com
Swing Szerelem Szulák
Szeptember 4-én a Gibraltári-szorost átrepülve megérkezett Afrikába az a darázsölyv, amelyet Baja mellett láttak el műholdas jeladóval augusztus 9-én – számolt be weboldalán a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága.

A műholdas jeladót egy felajánlásnak köszönhetően a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai helyezték fel a madárra. A gyufásdoboz méretű, néhány grammos, napelemmel működő készüléket a hátán viseli, az apró hátizsák a mindennapi életében nem zavarja.

Mária – Kép: Kalocsa Béla – MME

A madár a jeladó felhelyezését követően napokig még Baja környékén maradt, majd egy Mecsekbe tett egyhetes kiruccanás után augusztus 21-én megkezdte útját telelőhelye felé.  Kérdés volt, Mária melyik útvonalat választja Afrika felé: a Boszporusz felé indul keletre, vagy Szicília és Málta érintésével vág keresztül a Földközi-tengeren, esetleg a Gibraltárnál kel át. A tojó ez utóbbi útvonalon haladt, szeptember 4-én érintette Gibraltárt.

A darázsölyv igen különleges táplálkozású, talajba ásott üregekben élő darazsak és méhek lárváira specializálódott. Ezeket hosszú, tyúkszerű karmaival kaparja ki a földből, miközben a fészküket védő rovarok támadásától a szem és a csőr közelében lévő apró, pikkelyszerű tollak védik.

Darázsölyv – Képünk illusztráció – Kép: rantalat.eu

Mária már a második ilyen nyomkövetővel felszerelt darázsölyv az országban. Az első darázsölyvre 2014-ben került jeladó a Fertő-Hanság Nemzeti Pak Igazgatóság megbízásából, Lipót térségében. Az a hím példány is Gibraltár felé vonult, majd Északnyugat-Kamerunban telelt.

A madár útját

IDE KATTINTVA

folyamatosan nyomon követheted.