Már visszatértek az első szalakóták Cserebökénybe

0
135 megtekintés
Szalakóta (Coracias garrulus) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületére április végén érkeztek meg az első szalakóták – olvasható a nemzeti park oldalán

Ezek a szép, színes madarak a telet Afrika déli és keleti területein töltik. Őszi és tavaszi repülési útvonalaik jelentős különbségeket mutathatnak. Úgynevezett hurokvonulás jellemzi őket, ami a hosszútávú vonuló madarak egyik tipikus viselkedése. Tavaszi útjuk az őszi útvonalhoz képest 100-1500 kilométerrel keletebbre tolódik. Általában Szaúd-Arábiát, Irakot és Szíriát is érintve térnek haza Afrikából. Ősszel viszont Görögországon és Olaszországon át keresztül jutnak el Afrikába.

Szalakóta – Máté Bence

A visszatért költőpárok egyből foglalják a költőhelyeiket. A szalakóták természetes körülmények között öreg fák odvaiban, fekete harkály és zöld küllő által vájt odúkban költenek. Cserebökényben az öreg, odvas fák számának csökkenését a kihelyezett mesterséges odúkkal ellensúlyozták. Jelenleg 200 kihelyezett „D” típusú odú várja a dél-afrikai telelőhelyről visszaérkező madarakat.

A szalakóta május vége és július vége között, évente egyszer költ, fészekalja általában 4-5 fehér színű tojásból áll, melyekből 18-19 nap alatt kelnek ki a fiókák. Az utódok gondozásában mindkét szülő részt vesz. A fiókák 28-29 nap elteltével repülnek ki.

Szalakóta (Coracias garrulus) – Fotó: Flickr

A szalakóta elsősorban nagyobb testű bogarakat, egyenesszárnyúakat fogyaszt, de rágcsálókat, siklókat, gyíkokat és kétéltűeket is zsákmányolhat. 2021-ben a Cserebökényi pusztákon 174 pár szalakóta költött. Döntő többségük a kihelyezett mesterséges odúkban fészkelt, természetes odúban kilenc helyen észleltek költést.

Kapcsolódó:

Hazaértek az első szalakóták

Rekordszámban költenek szalakóták Cserebökényben

Negyedszer is épségben hazatért Eleven, a jeladós szalakótánk