Már második éve tízezer feletti a fókák száma a Watt-tenger alsószászországi térségében

0
233 megtekintés
Kúpos fóka (Halichoerus grypus) - fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Immár második éve több mint tízezer fókát számláltak a Watt-tenger alsószászországi térségében. A népes fókapopuláció a kevesebb turistának és az optimális időjárásnak köszönhető a szakemberek szerint.

Az alsószászországi hatóságok közlése szerint a június és augusztus között végzett számlálás során 10 277 fókát jegyeztek fel az Ems és az Elba folyók közötti tengeri térségben. Tavaly 10 382 egyedet számláltak, közöttük 2600 fiatal állatot.

A szakemberek szerint az időjárási körülmények a júniusi születési és nevelkedési időszakban optimálisak voltak. A koronavírus-járvány feltartóztatására elrendelt kijárási korlátozások miatt a turisták is később érkezetek a térségbe, ami feltehetően szintén pozitív hatással volt a populáció állapotára.

Kúpos fóka (Halichoerus grypus) – fotó: Flickr

A térségben 1958 óta jegyzik évente a fókapopuláció nagyságát. 1972-ig hajókról számlálták az állatokat, azóta repülőgépekről végzik a megfigyeléseket.

A Watt-tenger az Északi-tenger melléktengere hollandiában, németországban és dániában, amelyet a nyugati-fríz-szigetek választ el a nyílt tengertől. Területe része a Föld legnagyobb összefüggő árapálysíkságjának, amely Európa északnyugati partvidéke és a Fríz-szigetek között terül el.

MTI