Már lelkesen ismerkedik a külső kifutóval a tüneményes kis jaguár kölyök

0
4 524 megtekintés
Anya és kölyke - Kép: Nyíregyházi Állatpark/Facebook
Swing Szerelem Szulák
Bizonyára azonnal feltűnik mindenkinek, hogy a tavaly decemberben született négy hónapos kis felfedező sárga, míg anyja fekete bundájú. Nos, ez nem is annyira meglepő, mint elsőre gondolnánk, hiszen a jaguároknál több színváltozat is létezik. Viszont párosuk többek között ezért is olyan elragadó, ha pedig ellátogatsz Nyíregyházára szinte testközelből figyelheted meg őket. 

Ugyanis, aki ellátogat a Nyíregyházi Állatparkba és az Andok világát bemutató kifutórendszer mellett időz el, egy üvegfolyóson keresztülhaladva, szinte testközelből csodálhatja meg a foltos nagymacskákat.

A kis felfedező – Kép: Nyíregyházi Állatpark/Facebook

A többszínűség oka

A jaguár, mely az Újvilág egyedüli nagymacskája, több színváltozatban létezik, a gyakoribb sárga szőrű fekete foltos egyedek mellett melanisztikus, azaz fekete példányok is előfordulnak.  Ezt a mutációt a fekete pigment (eumelanin) túltengése okozza a narancssárga pigment (feomelanin) ellenében. Ez fekete szőrzetet eredményez, bár közelről, napfényben megfigyelhetőek a halvány foltok a sötét bundán.

A Nyíregyházi Állatpark mindkét színváltozatot tartja, mivel szerették volna bemutatni a vendégeknek, hogy többféle szőrszín is előfordul ezeknél a nagymacskáknál. A Franciaországból érkezett tenyészpár 3 éves nőstény tagja fekete, míg a jelenleg a kölyöktől külön élő 4 éves hím sárga bundájú.

Kép: Nyíregyházi Állatpark/Facebook

Az Európai Fajmegőrzés keretében ide érkezett nősténynek ez volt az első ellése, és szépen gondoskodik kölykéről. Bizonyára arra is többen emlékeznek, hogy decemberben két kis kölyök született, a másik kölyök fekete színű volt, de sajnos elpusztult – olvasható az Állatpark Facebook oldalán. Mivel a jaguárok magányos állatok, az utódgondozás is csak a nőstény feladata, a hím – mivel veszélyes lehet a kicsikre – egy elkülönített kifutóban él.

A 103 napnyi vemhesség után világra jött nagymacskakölykök bár még olykor anyatejjel is táplálkozik, már elsősorban a ragadozók menüjét fogyasztja.

Kép: Nyíregyházi Állatpark/Facebook

A csúcsragadozó

A jaguár ( Panthera onca) Közép- és Dél-Amerika csúcsragadozója, elsősorban esőerdőkben él, de a nyíltabb, mocsaras területeken, valamint száraz füves pusztákon is előfordul. Kedveli a vizet s kiválóan úszik. Harapása igen erős, így élőhelyén a teknősök vagy kajmánok elejtése sem jelent problémát számára. Egyedszáma manapság csökken és számára legnagyobb veszélyt az élőhelyeinek elvesztése jelenti.

A közép- és dél-amerikai kultúrákban az erő és a hatalom szimbóluma volt. A maja civilizációban úgy hitték, hogy a jaguár közvetíti az élők és holtak kommunikációját és megvédi a királyi családokat.  Az aztékoknál pedig létezett egy elit harcos osztály, melynek tagjait jaguárharcosoknak hívták.

Forrás: sostozoo.hu