Már kilenc hónapos és elképesztően aranyos a Fővárosi Állatkertben cseperedő kis gorilla

0
541 megtekintés
Indigó, a bátor felfedező - Kép: Fővárosi Állatkert - Budapest ZOO
Swing Szerelem Szulák
A Fővárosi Állatkertben az elmúlt hónapokban nagyon sok kisállat, kölyök és fióka jött világra, de a rengeteg cseperedő apróság közül vitathatatlanul Indigo, a gorillagyerek az egyik legnépszerűbb. Az ifjú emberszabású épp vasárnap volt kilenc hónapos. 

A kicsi egyre szabadabban mozog kifutójában, önfeledten játszadozik, és már a felnőttek táplálékába is belekóstol. Bár még most is részben anyatejen él, az állatgondozók elmondása szerint már eljutottak oda, hogy szinte mindenfajta, felnőtt gorilláknak való szilárd táplálékot is megeszik – írja az Állatkert a weboldalán és a Facebook oldalán is.

Az ehhez való hozzászoktatásban N’Yaounda, az anyaállat nagyon szigorú rendet követett: kezdetben csak a puhább takarmányféleségeket engedte elfogyasztani, sok mindent azonban, bár Indigo már szívesen kipróbálta volna, mindaddig elvett tőle, amíg nem tartotta elérkezettnek az időt, hogy a kicsi már azzal is megpróbálkozzon. Mostanra viszont már mindent ehet. Ezt persze az is lehetővé teszi, hogy már megvannak Indigo első fogai is: elsősorban alul lehet fogakat látni.

A kicsi nevelésében nemcsak N’Yaounda, hanem barátnője, Iringa, illetve Golo, az apuka is részt vesz. Ráadásul egyre gyakrabban látni, hogy a felnőttek nem kézben vagy karban viszik a gyereket, hanem Indigo a hátukon kapaszkodik. Önállósága is megnövekedett, így amikor például az anyaállat leül, egyre gyakrabban mászkál el a kicsi kisebb-nagyobb távolságokra.

 

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1989 óta foglalkoznak gorillákkal. Az idők során – Indigót is beleszámítva – összesen öt kölyök született, közülük négy már felcseperedetett, ők azóta más-más állatkertekbe költöztek, s némelyiküknek az eltelt idők során kölyke, sőt, egyiküknek már unokája is született.

A jelenlegi gorillacsapat összesen öt állatból áll, a kis Indigón, N’Yaoundán, Golón és Iringán kívül ugyanis a csapat tagja Liesel, a legidősebb – ma már 41 éves – budapesti gorilla is, aki egyébként összesen három kölyöknek adott életet.