Már a látogatók is megtekinthetik a Nyíregyházi Állatpark Afrika kifutójának legifjabb lakóit

0
585 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
A Nyíregyházi Állatpark mindig törekedett a ritka fajok bemutatására, így a Tarzan ösvényének legnagyobb terjedelmű kifutójában több méter magasságból, egy bambusz hídon keresztül haladva többek között olyan különleges állatokat lehet megfigyelni, mint a grevy zebra,a Rotchild-zsiráf vagy a nagy kudu.

A különböző fajú antilop borjak eleinte anyjuk mellett cseperedtek, majd később miután fajtársaikkal is összeszoktak s megerősödtek, elfoglalták végleges helyüket a nagy, több hektáros Afrika kifutóban, ahol a fekete kontinensre jellemző növényevők együtt élnek, úgy mint a természetben. Idén több antilop családban is gyarapodott az állomány, utód született többek között a fekete lóantilopoknál ás a nyársas antilopoknál is.

A fekete lóantilop (Hippotragus niger ) az egyik legimpozánsabb megjelenésű antilopfaj. Feje fekete-fehér rajzolatos, felálló nyaksörénye és bojtos farka van. Mindkét nem visel szarvat, mely erősen gyűrűzött s hátrahajló. Hároméves korukig a bikák és a tehenek szinte teljesen egyformák, mély vörösesbarna szőrzetűek. Ivarérett korban azonban a hímek megfeketednek, és szarvuk is hatalmasra nő. A 260 napnyi vemhesség után világra jött borjú, fajnevével ellentétben egyenlőre nem fekete szőrű,hanem világosbarna bundájú s majd 4-5 hónap elteltével kezd sötétbarna bundát növeszteni.

0143

A természetben Közép és Dél-Afrika ligetes szavannáin és azok füves pusztákkal való határán kisebb csordákban élnek, amelyek tehenekből és fiatal borjaikból, valamint egy domináns bikából áll. Sok hím ürülékkel és patakaparásokkal kijelölt territóriumot tart fenn a különösen jó legelőkön, hogy odavonzza a szabad nőstényeket. A terület gazdája a többi bikát is hagyja legelni birtokán, amíg alávetett módjára viselkednek, és nem mutatnak érdeklődést a nőstények iránt. Ellenkező esetben küzdelemre kerül sor, amely ritkán vezet komoly sérülésekhez.
A szaporodási időszakban a hímek megvívnak egymással a csorda fölötti uralomért: letérdelnek és szarvaikat teljes erőből egymásnak szorítják.

Igazi ritkaság a nyársas antilop borjú is. A passzánnak is nevezett állat a kiterjedt füves puszták lakója. Csordákban él és életét vándorlással tölti. Bár a hím szarvai erősebbek, rövidebbek a nőstényeknél, míg a bikák szarvhossza “csupán” 100cm, a teheneké 120cm is lehet. Míg utóbbiak főleg utódaik megvédésére használják félelmetes fegyvereiket, a bikák fajtásaikkal szembeni rivalizálásra.

A 2009 óta itt élő nyársas antilop ( Oryx gazella) tenyészpár igazán sikeres, hiszen 2013-ban már született egy utódjuk, s idén 8.5 hónapnyi vemhesség után ismét egészséges kicsinyük látott napvilágot, így az országban csak itt látható ritka fajból most már 4 egyed is látható a Nyíregyházi Állatpark Tarzan ösvényén.

0144

A Dél-Afrikában őshonos állatok az oryx antilopok legtermetesebb képviselői, a bikák esetenként a 240kg-ot tömeget is elérhetik. Legszembetűnőbb sajátosságuk a fehér pofán látható fekete maszk, mely a kis állatnál is egyre kifejezettebbé válik. Az anya állat féltő gondoskodással óvja kicsinyét s az első hetekben elfektette s naponta többször szoptatta, de most már a kisborjú is elkezdet enni a szilárd takarmányt is.