Már 90 csapdába esett gömbölyűfejű delfin elpusztult a tasmán partoknál

0
222 megtekintés
Hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin (Globicephala melas) Kép: wikipedia.org
Swing Szerelem Szulák
Hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek százai estek csapdába a sekély vízben egy tasmániai kikötő közelében, a partközeli homokpadokon Strahan mellett – tudatta hétfőn a helyi természetvédelmi hivatal. Kedden megkezdték a delfinek mentését, az akcióban résztvevőknek egyelőre csak néhány delfint sikerült kiszabadítaniuk, a becslések szerint a 270 csapdába esett állat közül 90 már elpusztult.

A hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek több csapatban tévedtek a tasmániai kikötő, Macquarie Harbour sekély vizeire, ahol a homokpadok csapdába ejtették őket. Kris Carlyon biológus, a tasmán kormány szakértője elmondta, hogy delfinek egy részét, amelyek nem rekedtek meg teljesen, a speciális mentők ki tudják terelni a mélyebb víz felé.

„Mivel a vízben vannak, nehéz megmondani, hogy hány pusztulhatott el közülük vagy hogy milyen állapotban vannak”

– mondta el Nic Deka, Tasmánia parkjainak és természetvédelmi szolgálatának vezetője.

A delfinek a partvidék három pontján rekedtek meg. A legnagyobb csapat a Macquarie melletti homokpadon akadt fenn, egy másik csoport pedig több száz méterrel arrébb.

A gömbölyűfejű delfinek akár hét méter hosszúságúak is lehetnek és egy kifejlett állat súlya elérheti a három tonnát. A mély vízbe való visszaterelésük bonyolult, nehéz feladat,

megpróbálják őket kifelé tolni, ponyvákkal és pontonokkal segítenek nekik kijutni.

Közben a megrekedt állatok testét próbálják egyenesen tartani, hogy ne veszítsék el tájékozódó képességüket.

A mentésben negyven tudós, húsz rendőr, helyi halászok és számos önkéntes vesz részt.

A szakértők szerint ilyen súlyos helyzettel még soha nem kellett megbirkózni a tasmán partoknál.

A tudósok nem tudják, hogy miért tévedtek a csapatokban úszó gömbölyűfejű delfinek a veszélyesen sekély vízbe. Carlyon elmondta, hogy a mentők egyelőre azokra az állatokra koncentrálnak, amelyeknek a legjobbak az esélyeik a menekülésre. Számos példányt ugyanis meg sem tudnak közelíteni a csónakokkal.

A mentés napokig folyhat, de Carlyon hangsúlyozta, hogy a hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek erős állatok, és ha a körülmények is engedik, átvészelhetik ezeket a napokat. Hozzátette: a delfinek a vízben vannak, a testük nem szárad ki, és egyelőre a hűvös időjárás is ideális számukra.

A delfinek tömeges partra vetődése nem ritka jelenség Tasmánia partvidékén, de az utóbbi tíz évben egyszerre ilyen nagy számú állat nem esett csapdába a térségben.

MTI