Május 23 a teknősök világnapja

0
3 660 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A teknősök világnapját 2000 óta ünnepeljük minden év május 23.-án. Az amerikai teknősmentők hozták létre ezt a jeles napot, hogy felhívják az emberek figyelmét a páncélos állatokra. 

Világszerte különböző képen ünneplik ezt a jeles napot. 2016.-ban például A Fővárosi Állat és Növénykertben megmérték a legnagyobb aldabrai teknőst aki 53 kg-ot nyomott. Olyan nagy volt, hogy még a mérlegről is lebillent. Az Állatkertben egyébként harminc teknősfajt tekinthet meg aki odalátogat.

Idén Dubaiban város Al Muna részén fekvő Tortuga étterem közelében nyilvános teknősetetést szerveznek a segíteni szándékozó látogatók számára.

A mai tudomány szerint 327 különböző fajú teknős él a földön. Sok minden befolyásolja életben maradásukat.  Nagy részüket a törvény védi, veszélyeztetett állatok. Az illegális befogás és az orvvadászat sok fajt veszélyeztet. Sajnos Ázsiában a teknőc hús ínyencségnek számít és a vizek szennyezettsége miatt is sokan elpusztulnak. A halászhálók is sok állat vesztét okozzák. Belegabalyodnak és nem tudnak kiszabadulni.

Mint minden állat a teknősök is saját élőhelyükön a legszebbek. Ne bántsuk őket és óvjuk a környezetüket.