Május 20-án nyílik meg az új pécsi állatkert

0
421 megtekintés
Pécs, 2016. április 21. A május 20-án megnyíló pécsi állatkert fõépülete 2016. április 21-én. A régi létesítmény helyén kialakított új állatkertet mintegy 1,8 milliárd forintos beruházással alakították ki. A mûszaki átadás tavaly év végén megtörtént, folyamatosan költöztetik be az állatokat új helyükre. MTI Fotó: Sóki Tamás
Swing Szerelem Szulák

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta, hogy az új létesítmény két esztendő alatt kizárólag európai uniós forrás felhasználásával építették meg a korábbi állatkert Mecsek-oldalban található több mint 3,5 hektáros területén. A műszaki átadás tavaly év végén megtörtént, folyamatosan költöztetik be az állatokat új helyükre.

Az új pécsi állatkertben például pumával, perzsa leopárddal, varacskos disznóval, bengáli tigrisekkel, gyűrűsfarkú makikkal, zebra- és szirti cápával, hiúzzal és oroszlánokkal is találkozhatnak majd a látogatók. Beszerzés alatt vannak még zebrák, ormányos medvék, egy barnamedve, ragadozó madarak, kaméleonok és fapitonok is – olvasható az MTI-nek eljuttatott írásos összefoglalóban.

A polgármester felidézte, hogy a városvezetés elődeitől 2009-ben egy leromlott állapotú, korszerűtlen vadasparkot örökölt, amely a környezetvédelmi követelményeknek sem felelt meg, bezárás, felszámolás fenyegette.

“Gyakorlatilag a zöldhatóság jóindulatán múlt, hogy még néhány évig működhetett az állatkert” – fogalmazott.

A Baranya, Somogy és Tolna megye alkotta Dél-Dunántúl egyetlen állatkertje 1961-ben épült társadalmi munkában. Páva Zsolt indoklása szerint ezért is döntöttek úgy, hogy a felújítás helyett egy teljesen új, a mai kor színvonalán is túlmutató, új állatkertet építek a területen. A városvezető a részletekről szólva kitért arra, hogy a beruházás során tágas parkolót, turistabuszok számára megállót építettek. A létesítmény új fogadóközponttal rendelkezik és ökoturisztikai parkot is magában foglal, amelyben bemutatják a Mecsek és környe állat- és növényvilágát.

Pécs, 2016. április 21. Egy dolgozó játszik egy hiúzzal a május 20-án megnyíló pécsi állatkertben 2016. április 21-én. A régi létesítmény helyén kialakított új állatkertet mintegy 1,8 milliárd forintos beruházással alakították ki. A mûszaki átadás tavaly év végén megtörtént, folyamatosan költöztetik be az állatokat új helyükre. MTI Fotó: Sóki Tamás
Pécs, 2016. április 21.
Egy dolgozó játszik egy hiúzzal a május 20-án megnyíló pécsi állatkertben 2016. április 21-én. A régi létesítmény helyén kialakított új állatkertet mintegy 1,8 milliárd forintos beruházással alakították ki. A mûszaki átadás tavaly év végén megtörtént, folyamatosan költöztetik be az állatokat új helyükre.
MTI Fotó: Sóki Tamás

Páva Zsolt jelezte, hogy a beruházásnak köszönhetően immár nem fenyegeti szennyezés veszélye a környező vízbázisokat. Az új állatkerti részen tematikus szekciókat alakítottak ki, így állatsimogató és madárröpde, majomház, nagymacskaház, ragadozó- és vízilóház, Afrika-kifutó, krokodilház, fókamedence, csimpánzkifutó is épült.

A korábban a pécsi belvárosban működő akvárium-terrárium is helyet kapott a megújult állatkertben, a fogadóközpont épületében. Az épület földszintjén az akváriumi rész sokszínű édesvízi és tengeri állatvilága lesz megtekinthető és ott található a fókamedence is. A terráriumot az emeleten alakították ki, ahol rendezvény- és oktatóterem is létesült. A nyitásra külön kedvezményekkel készülnek, a részletekről a megnyitó előtt egy héttel adnak tájékoztatást.

Forrás: MTI
MTI Fotók: Sóki Tamás