Majdnem ötezer kétéltűt mentettek – véget ért a békamentő szezon

0
125 megtekintés
Barna varangy a vízben természetes előhelyén, Salgótarján Zagyvaróna településrésze közelében 2020. április 13-án - Fotó: MTI/Komka Péter
Swing Szerelem Szulák
Múlt héten végéhez ért a békamentés Komárom-Esztergom megyében. A Magyar Madártani És Természetvédelmi Egyesület összesen a 3 fő helyszínen 4803 példány kétéltűt mentett!

A Magyar Madártani És Természetvédelimi Egyesület Komárom-Esztergom megyei Helyi Csoportja három fő helyszínén (Tardos, Tarján, Tata), részben sikeresen zárult a furcsa 13. szezon. Az utóbbi években sajnos a globális klímaváltozás miatt, egyre furcsább és kiszámíthatatlanabb a tavaszi időjárás és ez nagyon nem kedvez a kétéltűeknek sem.

Tarjánban és Tatán évek óta csökkenő tendenciát mutat a békák száma és ez idén sem volt másképp.

Mikor azt hittük, hogy végre több év után kellő mennyiségű eső esik áprilisban és a békák számára alkalmasak lesznek az ívóhelyek, beköszönöttek a fagyos éjszakák…

– írja beszámolójában az MME.

Barna varangy (Bufo Bufo) az ívóhelyre engedés előtt – Fotó: mme.hu

A terelőket március 12-én állították fel és majdnem 60 napig voltak „üzemben”. Normális években a kétéltűek vonulása pár hét alatt lezajlik és azon belül is pár naponra koncentrálódik a nagyrészük. Ehhez képest az egyre általánosanná váló hektikus időjárásnak köszönhetően, egy nagyon elhúzódott szezonon vannak túl. A terelőket mindennap reggel és este kell ellenőrizni, majd az állatokat átvinni az út túloldalára az ívóhelyükre. Ehhez rengeteg önkéntes segítségére volt szükség.

A tarjáni békaterelő – Fotó: mme.hu

Összesen Tardoson rekorszámú, 4583 példányt mentettek, főleg barna varangyokat. Sajnos Tarjánban csupán 75 (nagyrészt vöröshasú unkát), Tatán pedig 147 példányt sikerült menteni. Ez utóbbi két helyszínen messze alul marad korábbi évekhez képest. Remélhetőleg képes lesz regenerálódni a kétéltű állomány az idei év után és végre lesz egy izgalom menetes szezon, amikor mindhárom helyszínen rekord születhet – tette hozzá az MME Komárom-Esztergom megyei Helyi Csoportja.

A szervezők megköszönték mindenki munkáját és segítségét, továbbá megkérték a segíteni szándékozókat, hogy aki szeretne a békamentésben részt venni, keresse fel valamelyik lebonyolító szervezetet.

A segítségre mindig nyitottak, vagyunk és szívesen vesszük, de csak szervezett keretek között, mivel ez a mentés egyben monitoring munka is, hogy lássuk, hogy változik a kétéltűek állománya.

– írták.

mme.hu