Magyarországon a társállatok negyede védtelen a parazitákkal szemben

0
178 megtekintés
Kép: Getty Images
Swing Szerelem Szulák
Az MSD Animal Health 2020 elején a Protect Our Future Too kezdeményezés keretében Európa-szerte felmérést végzett állatorvosok és gazdik körében az éghajlatváltozás társállatokra gyakorolt negatív hatásairól. A kutatás rámutatott arra, hogy a megkérdezett magyar gazdik több mint fele nem ismeri ezeket a hatásokat, háromnegyedük pedig úgy érzi, hogy nem elég informált a témában. A megkérdezett magyar állatorvosok többsége egyetért abban, hogy a témáról beszélni kell, hiszen úgy vélik, hogy a gazdik nem elég tájékozottak a melegebb időjárás következtében elszaporodó paraziták okozta veszélyekről. Ezt alátámasztja, hogy a megkérdezett hazai társállat tulajdonosok negyede nem védi egész évben társállatát a kullancsoktól és más parazitáktól.

Az MSD Animal Health által készített felmérésből kiderült, hogy a megkérdezett magyar társállat tulajdonosok 51 százaléka nem gondolja, hogy az éghajlatváltozás hatással lehet társállatuk egészségére.

„A globális felmelegedés az elkövetkezendő évtizedekben hatással lesz ránk és társállatainkra is” hívja fel a figyelmet Prof. Farkas Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszékének tanára. A Protect Our Future Too kezdeményezés 21 vezető európai kutatója szintén egyetért abban, hogy az éghajlatváltozás széles körben kihat a kutyákra és macskákra is.

A magyar gazdik 75 százaléka érzi úgy, hogy nem elég informált az éghajlatváltozás társállatokra gyakorolt negatív hatásairól. A magyar állatorvosok 69 százaléka ezzel összhangban úgy látja, a gazdik nem rendelkeznek megfelelő tájékozottsággal a témában.

Az európai állatorvosok 78 százaléka szerint általánosságban elmondható, hogy megnövekedett a vérszívó ízeltlábúak, köztük a kullancsok és bolhák száma, 74 százalékuk pedig állítja, hogy ez a hidegebb hónapokban (október és március között) is megfigyelhető. Több mint kétharmaduk szerint ezzel egyidőben megnőtt az általuk terjesztett kórokozók miatti betegségek aránya is. A megkérdezett magyar állatorvosok 98 százaléka szerint Magyarországon gyakoribbá vált a kutyák kullancsok által terjesztett betegsége, a babéziózis.

A gazdik több mint fele nem ismeri az éghajlatváltozás kutyákra és macskákra gyakorolt negatív hatásait

Az éghajlatváltozás egyik jelentős hatása a paraziták, különösen a kullancsok számának növekedésében jelentkezik, hiszen a melegebb éghajlat hatására hosszabb ideig képesek életben maradni.

„Az éghajlatváltozás hatására új kullancsfajok is megjelennek olyan területeken, ahol korábban nem voltak, másfelől aktivitásuk időtartama is meghosszabbodik.”

állítja Prof. Farkas Róbert.  „A bolhák és kullancsok nagyon érzékenyek a hőmérséklet és páratartalom akár apró változásaira is, ezért az éghajlat változása jelentősen befolyásolja szaporodásukat és aktivitásukat.” – fűzi hozzá a szekértő.

Az európai átlaghoz hasonlóan, a megkérdezett magyar társállat tulajdonosok 74 százaléka gondolja úgy, hogy eleget tud a kullancsok és paraziták hordozta veszélyekről, ám a megkérdezett állatorvosok 69 százaléka úgy véli, hogy a gazdik nem elég tájékozottak a társállatokat fenyegető kockázatokról, amelyeket az éghajlatváltozás következtében gyakoribbá vált ízeltlábú paraziták okoznak.

Mivel a kullancsok a különféle kórokozók terjesztése miatt veszélyt jelentenek a társállatok egészségére, a melegebb időjárás következtében, a korábbiaknál fontosabbá válik a kullancsok elleni védekezés. Habár az állatorvosok több mint egy harmada tanácsolja a gazdiknak kutyájuk és macskájuk egész éves védelmét a bolhák és kullancsok ellen, a felmérés arra mutatott rá, hogy még van tennivaló ezen a téren. A hazánkban megkérdezett társállattartók 77 százaléka egész évben védi állatait az ízeltlábú külső élősködőktől, 13 százalékuk azonban csak a nyári hónapokban gondoskodik a védelemről. A kutatás eredményei alapján, a magyar társállattartók ezen a téren felelősségteljesebbek az átlagnál, hiszen az európai vizsgálatok szerint az európai társállat tulajdonosok csupán 62 százaléka gondoskodik az egész éves védelemről, 21 százalékuk pedig csak nyáron teszi ezt.

Hazánkban a társállattartók 79 százaléka először az interneten keres információt ezzel kapcsolatban, s csak 42 százalékuk keresi fel az állatorvosokat.

Forrás: FLOW PR


A Protect Our Future Too kezdeményezésről

Az MSD Animal Health több mint 30 országban, köztük Európa, Oroszország, Észak-Afrika és Közel-Kelet régióiban indította el a Protect Our Future Too kezdeményezést (#Protectourfuturetoo), melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás okozta, társállatok egészségét érintő kockázatokra, melyek a melegebb őszi és téli hónapok, illetve az általánosságban vett magasabb hőmérséklet következtében jelentkeznek. A kezdeményezésen belül a www.protectourfuturetoo.com/hu oldalon a gazdik és állatorvosok további hasznos információkat kaphatnak ahhoz, hogy az év egésze folyamán megfelelő védelmet biztosíthassanak kutyáik és macskáik számára.

Az MSD Animal Health-ről

Az MSD, mint vezető nemzetközi biogyógyszerészeti vállalat több mint egy évszázada nyújt gyógyszereket és vakcinákat a világ számos legnagyobb kihívást jelentő betegségére. Az MSD Animal Health az egyesült államokbeli Merck & Co. vállalat divíziója, az MSD globális állategészségügyi üzletága. Az MSD Animal Health a „Tudomány az állatok egészségéért” elkötelezett támogatójaként állatorvosoknak, állattartóknak, kisállattulajdonosoknak és kormányoknak kínál állatgyógyászati készítményeket, vakcinákat, egészségmenedzsment megoldásokat és szolgáltatásokat, valamint termékek széles körét a digitálisan összekapcsolt azonosítás, a nyomon követhetőség és a monitoring terén. Az MSD Animal Health célja, hogy megóvja és fejlessze az állatok és tulajdonosuk egészségét, jóllétét és teljesítményét. A vállalat kiterjedten fektet be dinamikus és átfogó kutatás-fejlesztésekbe és a modern, globális ellátási láncba. Az MSD Animal Health több mint 50 országban van jelen, míg termékei mintegy 150 piacon érhetőek el.

A felmérésről

A kérdőíves felmérésre a Protect Our Future Too kezdeményezés keretén belül 2020 februárja és júniusa között került sor. Európa-szerte összesen 201 893 gazdi és 3 567 állatorvos vett benne részt. A megkérdezettek 46 százaléka macska, 36 százaléka kutya, 16 százaléka pedig kutya és cica gazdi is, míg a kitöltők 2 százaléka ugyan nem rendelkezik kisállattal, de érdeklődik a téma iránt. A Közép-Kelet európai régióban a magyar gazdik voltak a legaktívabbak, összesen 12 498 hazai kisállattulajdonos töltötte ki a kérdőívet.