Magyar parlagi sas okozott szenzációt Hollandiában

0
2 981 megtekintés
Képünk illusztráció - parlagi sas - Fotó: Máté Bence
Swing Szerelem Szulák
A hazánkból elkóborolt példányra több százan voltak kíváncsiak. A fajnak ez a második megfigyelése ott, így nem csoda, hogy a madarászok azonnal távcsőre kaptak, hogy láthassák ezt a csodálatos és impozáns madarat – írja az mme.hu.

A kalandor parlagi sast “Katicabogárnak” hívják (nevét a gyűrűzéskori portré alapján kapta), bár később kiderült, hogy hím. A madár 2014-ben kelt ki az Alföldön. A hollandiai fotókon csak a gyűrűszám két utolsó karaktere látszik, így a tollazati bélyegek alapján azonosították be.

Katicabogár gyűrűzéskori portréja – Fotó: MME
Gyűrű Katicabogár lábán – Fotó: Horváth Márton – MME

A nyomkövetővel ellátott madarak alapján mára már milliós nagyságrendű adat van a parlagi sasok vándorlásáról, de közülük egyik sem járt eddig ilyen messze Nyugat-Európában írja az egyesület. Ugyanakkor néhányan kiemelkedő felfedező hajlammal bírnak: nevezetes világjáró sasaink pl. Gabi, aki megjárta Észak-Afrikát és Olaszországot és Viktorija, aki Macedóniából Magyarországon keresztül Kazahsztánba repült.

Az azonosítást segítő fotó – Fotó: Michel Veldt
“Katicabogár” rajongótábora – Fotó: MME

Nagyjából 10 hónapja Olaszországban is nagy feltűnést keltett egy parlagi sas (ott szintén nagy ritkaságnak számít a faj megjelenése.) A felvételek alapján lehet, hogy szintén Katicabogár járt arra.