Magyar kutatók megfejtették, hogy mi köze a kutyaguminak az öregedéshez

0
402 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Az ELTE kutatói összefüggést találtak a kutyák bélbaktériumai, öregedése és memóriája között. A baktériumok aránya eltér az idős és fiatal, valamint a rossz és jó memóriájú kutyáknál is. A bélbaktériumok befolyásolják az anyagcserét és az agy működését, a kutatásnak egészségügyi jelentősége is lehet – derül ki az ELTE közleményéből.

Forbes összefoglalójából kiderül, hogy a bélben élő baktériumok számos olyan anyagot termelnek, amik befolyásolhatják az anyagcserét, összefüggésben lehetnek az elhízással, cukorbetegséggel, egyes ráktípusokkal, sőt az agy működésével is.

Az autizmustól az Alzheimer-kórig számos, az idegrendszer megváltozott működése miatt kialakuló állapot esetében találtak valamilyen eltérést a bél baktériumközösségében,és akár az is előfordulhat, hogy alkohol-termelő baktériumok elszaporodása a részegség kialakulásához elegendő mennyiségű alkoholt juttat a szervezetbe.

A beleinkben élő mikroorganizmusokról még mindig keveset tudunk. A kutyák bélbaktériumai sok hasonlóságot mutatnak az emberével, ezért hosszútávú megfigyelést, vagy kezelések hatásait vizsgáló kutatásokhoz jó alanyok.

Az ELTE Etológia és Mikrobiológiai Tanszék munkatársai azt vizsgálták, hogy a családi kutyák esetében kimutatható-e összefüggés a memória és a bélmikrobióta összetétele között. Kubinyi Enikő etológus, a kutatás vezetője szerint a felfedezések további igazolása szempontjából fontos, hogy eldönthető legyen, mennyire jó modellje a kutya a humán bélflóra változásainak, de az állatorvostudományban is haszna lehet, ha a kiderül, egyes baktériumok adagolásával késleltethető a kutyák öregedése.

Forbes

Kiemelt kép: pixabay