Madárszenzáció: Idén is költenek nálunk havasi sarlósfecskék

0
126 megtekintés
Havasi sarlósfecske (Tachymarptis melba vagy Apus melba) - Fotó: Szántó Bence - MME Csongrád megyei Csoport
Swing Szerelem Szulák
Két éve madártani szenzációnak számított, hogy két városban (Hódmezővásárhely, Debrecen) is sikeresen költött ez a hihetetlen érdekes és egzotikus madárfaj. Tavaly már Szegeden is volt bizonyított adata – írja közösségi oldalán az MME Csongrád megyei Csoportja. 

Mint írják, örömteli hír, hogy már hetekkel ezelőtt mind a három helyen megjelentek, a remélhetőleg sikeresen költő egyedek.

A sarlósfecskék a világ legtöbbet és leggyorsabban repülő madarai. Leghihetetlenebb érdekessége ennek a fajcsaládnak, hogy kizárólag levegőben táplálkozik, alszik, párzik és az ott talált anyagokból épít fészket is, amit nyállal ragaszt össze.

Havasi sarlósfecske (Tachymarptis melba vagy Apus melba) – Fotó: Flickr

Főként a hazánktól délebbre fekvő területeken él, a mediterrán térségben, de sokszor felhatol a magashegységekbe is. Az Alpokban, a Pireneusokban és a Kárpátokban is fészkel. A Földközi-tenger környékén és Kis-Ázsiában nagyon gyakori költőfaj. Elsősorban a tengerpartokon fordul elő, de olykor a szárazföldek belsejében is megtelepszik. Sziklás partfalakon, városok épületein fészkel telepesen. Évente két fészekaljat nevel, melyek rendszerint 2-3 tojásból állnak. A hím és a tojó egyaránt részt vesz a kotlásban, valamint a fiókák táplálásában is.

Érdekesség, hogy bár életmódjukat és viselkedésüket tekintve fecskeszerűek (és magyar nevük is ez), a csoport közel száz faja nemhogy nem fecske, valójában nem is énekesmadár, a kolibrikkel állnak közvetlen rokonságban.