Macskahírességek – Az Ermitázs macskái

0
5 687 megtekintés
Kép: medium.com
Swing Szerelem Szulák
A világuralmi cirmosok már több mint háromszáz éve őrzik az orosz kultúrát, hogy pontosak legyünk, azon belül is, Oroszország leghíresebb múzeumát, az Ermitázst. Jelenlétük nem csak legendás, de szükséges is, ugyanis a cirmosoknál jobb megoldás a mai napig nem létezik a rágcsálókkal szemben.

Az őrszolgálatra szóló szerződést még I. Péter cár kötötte a cicákkal a XVIII. században, bár ez akkor még csak a Téli Palotára szólt. Azóta, kisebb-nagyobb megszakításokkal, de a mai napig, átlagosan 50 cirmos strázsál az alagsorban, nehogy elszemtelenedjenek a rágcsálók.

Az első macska, a Hollandiából érkezett Vszilij volt, őt követte 1745-ben Erzsébet cárnő parancsára, számos orosz kék kolléga. A cirmosok olyan hatékonyak voltak, hogy végül az Ermitázst alapító II. Katalin cárnő is meghagyta őket hivatalukban, pedig köztudottan nem szerette a macskákat.

Kép: hotel-magister.ru

A macskák hosszú éveken át szorgosan és hatékonyan végezték munkájukat, egészen a II. világháborúig. Az évszázad legnagyobb ostroma, a leningrádi blokád és az éhínség ugyanis kiirtotta a múzeum bajszos őreit.

A háború után 5000 cicát küldtek a városnak, amelyek közül sokan az Ermitázsban kaptak feladatot. Idővel a rágcsálok megint eltűntek, viszont a cicák egy kissé elszemtelenedtek. Sokan szívesen gyönyörködtek odafent az általuk őrzött kincsekben, persze a látogatókkal együtt. Az őrszolgálat ilyetén viselkedését, a múzeum vezetése nem nézte jó szemmel és az 1960-as években úgy döntött, végleg felmond a macskáknak. A terv nem vált be, a patkányméreg és az irtószerek nem voltak elég eredményesek, így visszatelepítették a mancsos őrszolgálatot.

Kép: globoport.hu

Így aztán néha előfordul, hogy egy cirmos véletlenül, pont a drágakövekkel kirakott Szovjetunió térkép mögé/alá szüli meg a kölykeit, de hát oda se neki, amint elég nagy az utánpótlás, a kétlábú kollégák leköltöztetik őket az alagsorba.

A cirmosoknak egyébként van saját sajtófőnöke, macska-felügyelője és macska-felelőse is. Mindegyiküknek van igazolványa, állatorvosi kiskönyve, és hivatalosan is szerepelnek a múzeum tisztaságáért felelős képzett alkalmazottak listáján. A megfelelő munkakörülményeket is biztosítják számukra: az alagsor mindig száraz és meleg, kis alagutak szövik át, amelyek a szabadra is kivezetnek, viszont a kiállítóterekbe elvileg nem. Ezenkívül minden egyes cicusnak van saját etetője és kosara.

Kép: hartrussia.ru

Az Ermitázs munkatársai szerint a cicák legalább akkora – ha nem nagyobb – népszerűségnek örvendenek, mint az ott kiállított képek. Annyira népszerűek a macska-teremőrök, hogy újabban külön napot szentel nekik évente az Ermitázs. Sőt, a múzeumnak költenie sem kell rájuk. Az állatoknak külön számlára gyűjtenek az adományozók.

Kép: globoport.hu

A macskák nyugdíjazása is gondosan történik. A múzeum általában havonta szervezi meg az alkalmat, ahol az érdeklődők megnézhetik és akár örökbe is fogadhatják az állatokat. Ez azért is szükséges, mert rendszeresen dobálnak be gazdátlan macskákat a palota kertjébe, így amikor hirtelen túl sok lesz a cirmos és az állatok elvesztik a komfortérzetüket, a kompetens munkatársak örökbefogadó napot tartanak, ahol sok négylábú talál gazdára, hiszen az Ermitázs-macskáknak igen magas az ázsiója.

Kép: kidsreview.ru

De ezen nincs is mit csodálkozni, több mint 300 éve fáradhatatlanul őrzik, az orosz kulturális örökség legkiemelkedőbb darabjait. Hogy a múzeum vezetése ezzel mennyire tisztában van, az abból is látszik, hogy 2012-ben, Eldar Zakirov üzbég művésztől rendeltek egy olajfestmény sorozatot. A megrendelés különlegessége, hogy a festmények alanya nem más, mint a múzeum macskái.

Kép: Eldar Zakirov – The Hermitage Court Chamber Herlad Cat – eldarzakirov.com

A macskák megbecsülésére jellemző, hogy már szócikkük is van az interneten, illetve, ha bármilyen építkezés, felújítás folyik a múzeum területén, táblákkal figyelmeztetik a dolgozókat: „Vigyázat macskák!” A macskákról 2005-ben Jan Hinrik Drevs dokumentumfilmet is forgatott: 360º – Die Geo-Reportage: Eremitage – Palast der Katzen címmel.

A macskahírességek további részeit az alábbi linkekre kattintva érheted el:

Simon, a háború bajszos hőse
A polgármester macska
Faith, a bámulatos megérzésű macska
A csodaló macskája
Őfelsége főegerészei

Forrás: globoport.hukunszt.reblog.hu