Lovastúra-útvonalak nyíltak a Pilisben

0
2 318 megtekintés
Kép: grouponcdn.com
Swing Szerelem Szulák
A Visegrádi-hegységben és a Pilisvörösvári-medencében 56 kilométer, lóval is végigjárható túraútvonalat alakítottak ki, valamint négy erdei szálláshely mellett nyári istállókat létesítettek – mondta a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója az Apátkúti Vadászházban tartott sajtótájékoztatón szerdán.

Zambó Péter hozzátette, az ingyenesen használható, 2,5 méter széles utak nagyobbik része Visegrád, Dunabogdány, Tahitótfalu és Pilisszentlászló térségében fut, de lehet lovagolni Csobánka és Pilisszentkereszt között, továbbá a Pilisvörösvárt, Pilisszántót, Piliscsévet és Kesztölcöt összekötő szakaszon.

Az útvonalak jelzése fehér téglalap, amelyen egy fekete lófej körvonalai láthatók.

A Pilis Ride útvonalhálózat a tervek szerint május végéig további húsz kilométerrel bővül.

Pilis Ride – Kép: parkerdo.hu

Az istállók már meglévő erdei szálláshelyek mellett épültek Visegrádon, az Apátkúti Vadászháznál és a Mogyoró-hegyen, a Pilisszentkereszt melletti Som-hegyi Turistaháznál, illetve a Szentendre feletti Kő-hegyen.

Pilis Ride – Kép: parkerdo.hu

Zambó Péter vezérigazgató hangsúlyozta, az útvonalakat az erdőben lóval járó erdészek közreműködésével alakították ki, azonban csak gyakorlott lovasoknak ajánlják, mivel a vadon élő állatok, a gyalogos turisták, vagy a kerékpárosok megjelenése váratlan helyzeteket teremthet, amit csak kellően felkészült lovas tud uralni.

Az istállók használatáért lovanként napi 2500 forintot kérnek, ez tartalmazza az állatok ellátásához szükséges széna, szalma és víz árát, valamit a szükséges eszközök használatát, további 1000 forintért takarmány is igényelhető.

Kép: gettyimages.com

A Pilisi Parkerdő az ország egyetlen parkerdőgazdasága, 65 ezer hektárt kezel Pest és Komárom-Esztergom megyében a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi és a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, valamint a Csepeli-síkság területén. A társaság kezelésében lévő erdőket évente mintegy húszmilliónyian látogatják.

Forrás: MTI, parkerdo.hu