Leszerel Nick, a leghosszabb ideje dolgozó tűzszerészkutya

0
3 170 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Befejezi katonai szolgálatát Nick, a tízéves border collie, aki csaknem kölyökkora óta az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred állományában szolgál, és ezzel ő az alakulatnál leghosszabb ideje dolgozó tűzszerészkutya – írja a Honvédelem.hu.

A Magyar Honvédség kötelékében 2006 óta létezik a Robbanóanyag-kereső Kutyás Műveleti Század. Annak idején elsősorban az afganisztáni és iraki külszolgálatok feladatai miatt jött létre az egység. Nick és vezetője, Erdélyi Judit főtörzsőrmester kétszer is megfordultak már Afganisztánban, de itthon is akad éles feladat bőséggel. Legutóbb például a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban minden évben megrendezett adventi hangverseny előtt, Nick vizsgálta át a területet.

Fotó: Honvédelem.hu

A társai között is veterán tűzszerésznek számító Nick azonban nem csak a Magyar Honvédség kötelékében ért és ér el sikereket. Nemzetközileg elismert vizsgákkal rendelkezik, és amikor épp nem robbanóanyagok után kutat, akkor vezetőjével rendszeresen bizonyít terápiás kutyaként, s most újabban a szarvasgomba-keresés is felkerült a szabadidős listára.

Nick, Pásztor Antal százados (Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred állományába tartozó alegység parancsnoka) szerint, az egyik legkiválóbb robbanóanyag-kereső kutya, akivel eddig együtt dolgoztak.

Fotó: Honvédelem.hu

Hűséges és odaadó szolgálatkészségének elismeréséül a tízéves Nick az év végén leszerel, természetesen nyugdíjas éveit jelenlegi vezetőjével tölti majd, mindössze annyi változik, hogy megszólítása ezentúl kutyavezető helyett hivatalosan is gazdi lesz.

Forrás: honvedelem.hu