Lecserélték London híres dinoszauruszát a Természettudományi Múzeumban

0
5 334 megtekintés
Kép: The Trustees of the Natural History Museum, London/Lucie Goodayle Image Resources Nhm London
Swing Szerelem Szulák
Egy kék bálna hatalmas csontvázát függesztette ki előcsarnokában a londoni Természettudományi Múzeum, lecserélve a Dippy névre keresztelt dinoszaurusz gipszcsontvázát – írja az origo.

A bálnával az óceánok kihaló fajaira igyekszik felhívni a figyelmet a múzeum. Dippy 35 éven át fogadta a látogatókat a múzeum előcsarnokában, a britek szomorúak.

A 25,2 méter hosszú bálnának a Hope (Remény) nevet adták a tudósok, utalva a tudomány fontos szerepére a környezet megmentésében. A hatalmas csontváz mintha repülne az előcsarnok és a látogatók felett.

A bálnacsontváz egy olyan példánytól származik, amely 1891-ben pusztult el Írország partjainál. A múzeum megvásárolta a maradványokat, és 1934-ben ki is állította. Az emlősök csarnokában azonban nem lehetett teljes pompájában bemutatni Hope-ot, mert egy másik, szemmagasságban lévő bálna felett kellett kifüggeszteni, így nem kapott elég figyelmet. Most viszont a látogatók számára azonnal szembeötlő a hatalmas csontváz.

Kép: euronews.com

A bálnacsontváz Dippyt, a gipszből készített dinoszauruszvázat váltotta fel, amely egy Diplodocus nembe tartozó egyedről készült. Dippy évtizedeken át fogadta a látogatókat, jelképpé vált, a múzeum szerint azonban egy valódi maradvány jobban illik a kitűzött célhoz: a bolygó tanulmányozásához és élővilágának megőrzéséhez.

Kép: HuNglia

Dippy rajongói azonban nem elégedettek, petíciót indítottak a dinoszauruszért. Az egyik aláíró szerint a változás “megölte a varázslatot”. “Az első dolog, amit látni akarsz, a dinoszaurusz. A tér üresnek tűnik” – fogalmazott.

Dippy, még a nagyteremben
Kép: Natural History Museum, London

Dippy viszont ezután turnéra indul: a következő két és fél évben nyolc helyszínen mutatják be Nagy-Britanniában.

Forrás: origo, MTI