Látványetetéssel egybekötve ünnepelte Kamal az Oroszlánok Világnapját

0
220 megtekintés
Kamal, az Ázsiai oroszlán (Panthera leo persica) a Debreceni Állat- és Növénykertben 2020. augusztus 10-én, az oroszlánok világnapján. A csúcsragadozók védelmének fontosságára kívánják felhívni a figyelmet a világnappal. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Swing Szerelem Szulák
2013. óta minden év augusztus 10-én ünnepeljük az Oroszlánok Világnapját, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet e fenséges és pótolhatatlan csúcsragadozók szorult helyzetére és védelmük fontosságára – írja a Debreceni Állatkert a Facebook oldalán. Idén sem volt ez másképp.

A jeles napon, interaktív beszélgetés keretében meséltek az oroszlánok életmódjáról, természetvédelmi helyzetéről és gondozásáról, utána pedig ünnepi látványetetés keretében tömte meg a hasát Kamal, az állatkert fenséges Ázsiai oroszlánja.

Debrecen, 2020. augusztus 10. Kamal, az Ázsiai oroszlán (Panthera leo persica) épp elfogyasztja ünnepi ebédjét – Fotó:
MTI/Czeglédi Zsolt

A második legnagyobb termetű és egyik legikonikusabb macskaféle kilátásai sajnos sokat romlottak az utóbbi évtizedekben: bő egy évszázada még 200 ezer egyede élt Afrika-szerte, mára azonban mindössze alig tizedannyi maradt fenn belőle egykori élőhelyének kevesebb mint 5 százalékán a zsákmányállatok megfogyatkozása, az élőhely-degradáció és az ember-állat konfliktusok következtében.

A fenséges Kamal – Fotó: Debreceni Állatkert – zoodebrecen.hu

A Debreceni Állatkert az afrikainál is ritkább ázsiai oroszlánnak ad otthont az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében. Ez az alfaj a XIX. századig a Közel-Kelettől egészen India középső részéig előfordult, ma azonban kizárólag az indiai Gir Nemzeti Parkban és környékén található meg, 674-re becsült egyedszáma pedig csak az utóbbi évtizedben indult növekedésnek a helyi fajmegőrzési törekvéseknek köszönhetően. Nemcsak a természetben, hanem állatkertekben is igen ritka; hazánkban csak Debrecenben és a Fővárosi Állat- és Növénykertben találkozhatunk vele.