Lajhárkölyök született a Fővárosi Állatkertben

0
552 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Nem sokkal karácsony előtt, december 21-én jött a világra, de még csak nehezen vehető észre, hiszen a lajhároknál az a szokás, hogy az utódok anyjuk hasán csimpaszkodnak, s ha az anyaállat éppen összegömbölyödve pihen, akkor a kicsiből alig látni valamit. Még a gondozóknak sem sikerült kifigyelni, hogy az apróság milyen nemű, éppen ezért eddig még nevet sem kapott.

044

Banya, az anyaállat már igencsak rutinosnak mondható a gyermeknevelésben, hiszen az elmúlt huszonegy évben, amióta a budapesti állatkertben lakik, számos kölyköt nevelt fel sikeresen, mi több, mostanra már unokái, sőt, dédunokái is vannak. A 23. életévét májusban betöltő állat már egyáltalán nem mondható fiatalnak, a vadonban a kétujjú lajhárok ritkán élnek tovább 15-20 évnél, persze ez állatkerti körülmények között sokkal hosszabb is lehet, ahogy Banya esetében is.

045

A Budapesten élő nyolc lajhár közül hat Banya leszármazottja, egyedül Zippo, a hím állat, a mostani kicsi apja nem áll vele vérrokonságban. Zippo, az apaállat 2012-ben érkezett a Majna-Frankfurti Állatkertből. Banyán, Zippón, illetve a most született kicsin kívül a nagycsalád tagja még a kilencéves Kajla (másik nevén Lujza, Banya és Alf lánya), a hatéves Lili (Banya és Alf lánya), a két és fél éves Sid (Lili és Zippo lánya), a kétéves Pufók (Banya és Zippo lánya) és az egyéves Szörny (Lili és Zippo fia) is. Banya leszármazottai egyébként több más állatkertben is megtalálhatók, többek között a Jászberényi Állat- és Növénykertben is.

Forrás: zoobudapest.com