Kutyát vetettek be a kártevők ellen Ohioban

0
1 798 megtekintés
Chili, a világ első kártevő-felderítő munkakutyája - Kép: Imgur
Swing Szerelem Szulák
Az Ohio állambeli NatureFresh Farms üvegházi zöldségkertészet kiképzett kutyával védekezik a paprikaormányos nevű bogár ellen. Chili, a 15 hónapos belga juhászkutya a világ első kártevő-felderítő munkakutyája. 

A paprikaormányos kártevő ellen szinte lehetetlen védekezni, ugyanis nincs természetes ellensége, a növényvédő szerek pedig még erőteljesebb szaporodási kényszert váltanak ki belőle. Ennek okán hatalmas károkat okoz a blocky paprika-állományokban – írja a magyarmezogazdasag.hu.

A NatureFresh Farms kutatás-fejlesztési és integrált növényvédelmi szakértője, Cam Lyon fejéből pattant ki az ötlet, hogy a kiváló szaglással megáldott drogkereső munkakutyákat kéne bevetni a paprika védelmében.

Chili, a kártevő-felderítő munkakutya – Kép: naturefresh.ca

A választás Chilire, a 15 hónapos belga juhászkutyára esett, aki egy 8 hónapos tréning alatt tanulta meg felismerni és jelezni a kártevőt a növényeken. A tréninget követően Chili az Amerikai Munkakutya Szövetségtől megkapta a tanúsítványt, mint a világ első kártevő-felderítő munkakutyája. A tanúsítvány igazolja azt is, hogy Chili munkája az üvegházban nem jár élelmiszer-biztonsági kockázattal.

Cam Lyons, Tina Heide és Chili, a világ első kártevő-felderítő munkakutyája

Chili kiképzőjével, Tina Heide növényvédelmi szakemberrel dolgozik együtt. A duó nap mint nap átvizsgálja az üvegházakat, a főfolyosókat, a teherautókat és végigmennek a csomagoló helyiségen is. Ha Chili kártevőt észlel leül és tekintetével jelzi, hol találta meg a jellegzetes szagú paprikaormányost. Ez lehetőséget nyújt a növényvédelmi csapat számára, hogy idejében izolálja a kockázatot jelentő állományt.

Chili munka közben – Kép: Imgur

Az ötlet remekül bevált, Chili annyira jól végzi a dolgát, hogy a növényházakban egyetlen egy kártevő sincsen. Ezért, hogy jó kondiban maradjon, kiképzője rendszeresen elrejt a házakban egy-egy károsított paprikákat tartalmazó műanyag zsákot, hogy Chili megtalálja azt. Kiképzője szerint Chili rendkívül élvezi ezt a bújócskát, így a munka egyben játék is a számára.

Chili láthatóan nagyon élvezi a munkáját – Kép: Imgur

Forrás: freshfruitportal.com