Különleges bíróságot hoztak létre az óriáspandák védelmére

0
190 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A délnyugat-kínai hatóságok különleges bíróságot állítottak fel az óriáspandák védelmére Szecsuán tartományban. Nem véletlenül: az óriáspanda a legritkább medvefaj Földünkön; ma már csak mintegy 1600 óriáspanda él szabadon.

Az ázsiai ország első pandabírósága pénteken kezdte meg működését a veszélyeztetett fajok közé tartozó pandák egyik legjelentősebb rezervátumában, a Szecsuán tartományban található, mintegy 2000 négyzetkilométer területű Volung Nemzeti Parkban – tájékoztatott az MTI és a Hszinhua Hírügynökség.

A különleges pandabíróság létrehozása a veszélyeztetett fajok és az ökológiai környezet védelmére, valamint a turizmus fejlesztésére alkalmas igazságszolgáltatási rendszer kiépítésének részét képezi.– számolt be róla Vang Sujcsiang, a Szecsuán tartományi legfelsőbb bíróság vezetője.

Hozzátette: az új bíróság segíthet az óriáspandák elleni környezeti bűncselekmények visszaszorításában.

Az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca) élőhelye az elmúlt húsz évben mintegy felére csökkent anagy területeket érintő erdőirtás, az emberi terjeszkedés, a más állatoknak helyezett orvvadász csapdák és az elsődleges élelemforrásként szolgáló, fogyatkozó bambuszok miatt.

Az egyes pandatelepek nagyon távol esnek egymástól, így gyakran megtörténik, hogy a rövid párzási időszak alatt nem találják meg egymást az állatok.– mutattak rá a faj megmentésére korábban a Természetvédelmi Világalap (WWF) munkatársai. – Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a pandák eleve nehezen szaporodnak és sok kis panda még azelőtt elpusztul, hogy megérné a felnőttkort.

Forrás: Mti