Kukur Tihar – egy fesztivál a kutyák tiszteletére

0
703 megtekintés
kutya, kutyafesztivál
Swing Szerelem Szulák

Az ünnepély első három napja az állatok imádatáról szól, ilyenkor az emberek kifejezik tiszteletüket. Úgy tartják, hogy csak az lesz szerencsés a következő évben, aki lerótta tiszteletét az állatvilág előtt.

A fesztivál második napja a kutyáké. Indiában az ebeket óriási tisztelet övezi, az ember leghűségesebb társának tekintik őket. A régi feljegyzések szerint Samara – a kutyák ősanyja – segített Indának – a Mennyország legfőbb vezetőjének – megkeresni az ellopott nyájat. A vallás szerint a kutya vezetője, és jelzője Yamanak, a halál istenének, és úgy tartják, hogy az ebek vezetik végső útjukra a holtakat, kísérik és vigyázzák őket túlvilági életük során.

tumblr_ncl0atfswQ1tc258so7_r3_1280Police-personnel-worshipping-dogs-and-offering-them-garland-and-tika-on-the-occasion-of-Kukur-dog

Az ünneplés során a kutyákra virágfüzért aggatnak, fejüket és homlokukat színes porfestékkel díszítik, és mindenféle finomsággal kínálják őket. Mind a házi kedvencek, mind a kóbor kutyák részesülnek az áldásban, és ilyenkor a legfinomabb falatokkal kényeztetik őket.

tumblr_nqhpdziqkC1s9c6nao5_1280 IvXUuRi

Ezen a fesztiválon nem csak vallási okokból részesülnek tiszteletben a kutyák, hiszen minden tulajdonságukért hálát adnak a nepáliak az emberek és ebek közötti barátság napján.

Fotók: tumblr.com