Közösen a belső élősködők elleni küzdelemben a Noé állatotthonnal

0
694 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Nagy őszi féregtelenítő kezeléshez kapott Cestal Cat és Cestal Plus tablettát az összes kutya és cica, akik az állatotthonban élnek, vagy az Alapítvány pártfogoltjai, de ideiglenes gazdiknál vannak elhelyezve.

“Számunkra elengedhetetlenül fontos, hogy lehetőségeinkhez képest egészséges állatokat adjunk örökbe.” – mondta Schneider Kinga, a Noé Állatotthon kommunikációért felelős munkatársa.

A féregtelenítés különösen fontos, hiszen a kutyák és macskák bélrendszerében élősködő kifejlett férgek nagy része képes az emberben is megbetegedést okozni. Ezeket az állatról az emberre terjedő betegségeket nevezzük latinul zoonózisnak. A gyermekek különösen nagy veszélynek vannak kitéve, hiszen ők igen szoros kapcsolatban vannak az állataikkal, nem képesek felmérni a veszélyt, és kevéssé ügyelnek a személyi higiéniára.

032

A férgek által okozott betegségek különböző súlyosságúak lehetnek, a féreg fajától, a fertőzött ember korától, ellenállóképességétől függően.

  • A kampósférgek (latin néven Uncinaria és Ancylostoma fajok) kellemetlen, viszkető bőrtüneteket okoznak. Kisgyermekekben gyakran az állati ürülékkel szennyezett homokozó a fertőzés forrása, ilyenkor az elváltozások a pelenkával fedett bőrterületeken láthatóak. Ugyanakkor más testrészeken is előfordulhat, pl. lábfejen, karon.
  • Az orsóféreg-lárvák (latinul Toxocara és Toxascaris fajok) a szembe jutva látásromlást vagy akár vakságot is előidézhetnek, ezért is különösen fontos, hogy a gyermek bármilyen látáspanasza esetén mielőbb keressünk fel szemészt. A tüdőbe került orsóféreg-lárvák ún. terápiarezisztens, azaz az általában alkalmazott kezelésre nem reagáló légzőszervi tüneteket okozhatnak. A makacs köhögés tehát korántsem csak allergiás eredetű lehet, szakorvos segítségével a végére kell járni, hogy mi van a hátterében. Hazai vizsgálatok szerint egyes korcsoportokban és környezetben a lakosság 20-40%-a átesett már életében orsóféreglárva-fertőzésen! Ez meglehetősen magas szám, látszik, hogy bizony bármelyikünkkel megtörténhet, még akkor is, ha mi magunk nem is tartunk állatot. Az Országos Epidemiológiai Központ külön összeállítást szentel az ember orsóféreg-lárva fertőzésének, latin nevén a toxocariosisnak.
  • Az ember egészsége szempontjából a galandférgek (latinul Echinococcus, Taenia, Mesocestoides, Dipylidium fajok) a legveszélyesebbek. A fertőzőképes lárvák leggyakrabban az ember májában, ritkábban a tüdőben, az agyban okoznak súlyos elváltozást. A betegek kezelése hosszadalmas, akár egy életen át tartó kontrollt is igényelhet, és nem is minden esetben kivitelezhető. A Központ honlapján részletesebb leírást találsz egy bizonyos galandféreg nemzetség okozta kórképről is, az echinococcosisról.

034

Mint oly sok más esetben, a megoldás itt is a megelőzés, azaz a kutyák és a macskák rendszeres és megfelelő módon végzett féregtelenítése, bizonyos egyszerű higiénés szabályok betartása, és a féregtelenítés alapelveinek ismerete.

A szakemberek többsége egyetért abban, hogy a minimum negyedévenkénti féregtelenítés tekinthető ideálisnak mind az állat, mind környezete szempontjából.