Közel 20 éves fekete gólyát figyeltek meg Magyarországon

0
1 821 megtekintés
Képünk illusztráció - Fotó: Imre Tamás - MME
Swing Szerelem Szulák
Augusztus közepén egy 1998-ban jelölt cseh gyűrűs fekete gólyát figyelt meg Kenderes határában a Telekhalmi-halastavakon Monoki Ákos és Kiss Ádám – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hivatalos weboldalán.

A madarat fióka korában gyűrűzték (Frantisek Pojer) és azóta csak egy alkalommal került szem elé, 2013-ban Csehországban. Jelenleg ez a legidősebb gyűrűs fekete gólya a hazai madárgyűrűzési adatbankban és az EURING (European Union for Bird Ringing) adatbank korrekord listáján is átveszi a vezetést.

Cseh gyűrűs fekete gólya (Fotó: Monoki Ákos)

A fekete gólya

A fekete gólya hosszútávú vonuló. A fölszálló meleg légáramlatokat kihasználva, termikelve vonul. Az európai állomány két fő vonulási útvonalat használ: a keleti, Törökországon és Izraelen át vezető, valamint a nyugati, a Pireneusokon és Gibraltáron át vezető útvonalat. A magyarországi állomány legnagyobb része fészkelőterületét augusztus közepe és szeptember vége között hagyja el. A tavaszi vonulás februártól áprilisig tart. A vonulásról rendelkezésünkre álló információt legnagyobbrészt színes gyűrűs leolvasásokból és műholdas követés eredményeiből ismerjük.

Fotó: termeszetbolond.hu

A hazai madárgyűrűzési adatbázisban a másik „matuzsálem korú” fekete gólyát (Tóbiást) 1999-ben gyűrűzték itthon (Kalocsa Béla) és 2013 óta egy bekamerázott fészekben költ, amit ide kattintva nézhetsz meg, bár most tavaszig várni kell még a néznivalóval.