Koronavírus miatt pusztulhatott el két fehértigris-kölyök Pakisztánban

0
439 megtekintés
Képünk illusztráció - Kép: Adobe Stock
Swing Szerelem Szulák
Nagy valószínűséggel koronavírus végzett azzal a két, 11 hetes korú fehértigris-kölyökkel, akik január 30-án pusztultak el Pakisztánban, a lahóri állatkertben. 

A ritka kölykök szervezete január 30-án mondta fel a szolgálatot, négy nappal azután, hogy kezelni kezdték őket a macska panleukopenia nevű vírusbetegséggel, amely gyakori Pakisztánban és a macskák immunrendszerét veszi célba.

Az állatok boncolása során azonban kiderült, hogy a kölykök súlyos fertőzésben szenvedtek, tüdejük és légcsövők szokatlan mértékben károsodott. A patológusok arra jutottak, hogy az állatok az új típusú koronavírus okozta betegségben pusztultak el.

Az állatkertnek meggyőződése, hogy a tigriskölykök a koronavírus-pandémának estek áldozatul, amely már 12 256 emberéletet követelt Pakisztánban – mondta a Reuters hírügynökségnek az intézmény igazgatóhelyettese, Kiran Szalim.

Bár a tigriskölykökön nem végeztek PCR-tesztet, az állatkert munkatársait letesztelték a koronavírusra, és közülük hatnak, köztük a tigrisek gondozójának pozitív lett a tesztje – közölte az igazgatóhelyettes.

“A tesztelés eredménye megerősíti a boncolás következtetését. A kölykök valószínűleg az őket gondozó és etető személytől kapták el a fertőzést”

– mondta Kiran Szalim.

Fehér tigris (Panthera tigris) – Fotó: Reuters

A pakisztáni állatkertek hírhedtek a rossz életkörülményekről, az iszlámábádi állatkertet nemrég be is zárták, mivel nemzetközi botrányt okoztak az ott uralkodó állapotok, az állatok tömeges pusztulása.

Állatvédők a fehértigriskölykök haláláért is az állatkerti illetékesek feltételezett hanyagságát tették felelőssé.

Az ARY News pakisztán hírportál úgy értesült, hogy tesztelték az állatkert többi lakóját is, de nem találtak más koronavírus-fertőzött állatot.

A két kölyök pusztulásával nem maradt fehértigriskölyök a lahóri állatkertben. Egy testvérük már röviddel a születése után elpusztult.

MTI