Klímavédelmi projektek öt kistelepülésen a Belügyminisztérium és a WWF támogatásával

0
51 megtekintés
Kép: Kathryn Diehm/Moment/Getty Images
Swing Szerelem Szulák
Öt kistelepülésen valósulnak meg olyan természetes vízmegtartásra épülő programok, amelyek Belügyminisztérium és a WWF (Természetvédelmi Világalap) Magyarország támogatásával segítik az alkalmazkodást a klímaváltozáshoz.

Közös közleményükben azt írták: “Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében” című LIFE-MICACC projektben Bátya, Püspökszilágy, Ruzsa, Rákócziújfalu és Tiszatarján községek vesznek részt.

A projektben a partnerek arra keresnek Magyarországon alkalmazható módszereket, miként válhatnak ellenállóbbá a kistelepülések az éghajlatváltozással egyre súlyosbodó vízgazdálkodási szélsőségekkel szemben

– tették hozzá.

Emlékeztettek arra: az aszályok, árvizek, hőhullámok – a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbá válnak.

A bátyai projekthelyszín a beruházás előtt. Fotó: Filmever Studio – wwf.hu

Püspökszilágyon a hegy- és dombvidékekre jellemző villámárvizek jelentenek veszélyt a település épített környezetére, Rákócziújfaluban a belvíz és az aszály okoz károkat a gazdálkodóknak. Bátyán a hirtelen lezúduló nagy esők, majd hosszú, száraz időszakok váltakozása jelent problémát, a Homokhátságon fekvő Ruzsa évtizedek óta küzd a vízhiánnyal és a talajvízszint folyamatos süllyedésével. Tiszatarjánban a hullámtéri vizesélőhelyek szárazodása és az özönnövények terjedése jelzik a környezeti változást – ismertették.

Hozzátették: a projekthelyszíneken országszerte tipikusnak mondható vízgazdálkodási problémák tapasztalhatók, éppen ezért lehetnek a modellmegoldások jó példák más településeknek.

A prototípusok idén június végére készültek el. Közös bennük,

hogy kisléptékű, kisköltségű zöldinfrastruktúra-beruházással helyet biztosítanak az értékes víznek: vagyis – mint fogalmaztak – az nem okoz kárt, amikor sok van belőle, de nem folyik el, hanem megőrizhető a száraz időszakban.

A visszatartható vízkészletek növelése érdekében a hullámtéri kubikgödröket most egy újabb medencével bővítették, a partokon pedig természetes rézsűket alakítottak ki. A projekt keretében épült egy stég is, ahonnan a látogatók közelről figyelhetik meg a bivalyokat. Hamarosan megnyílik az ökoturisztikai vonzerőt jelentő, szabadon látogatható Vízibivaly tanösvény is. – Vízibivalyok Tiszatarjánban. Fotó: Vaszkó Csaba – wwf.hu

Ugyancsak közös vonás, hogy a víz tározásához a természet adta lehetőségeket használják fel, a visszatartott vízzel pedig vizesélőhelyeket hoznak létre – tavakat, nádasokat, parti ligeteket táplálnak, ezáltal szaporodó- és búvóhelyet teremtenek a vízhez kötődő növény- és állatvilág számára – magyarázták.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy a vízzel jól ellátott táj az embereknek és a mezőgazdaságnak is kedvező, mérsékli a szélsőségeket: nyáron csökkenti a hőséget és az aszályt, kevésbé fenyegeti a fagyveszély, ráadásul “egyedi és izgalmas tájelemmel”, illetve rekreációs lehetőségekkel emeli a települések vonzerejét.

A 2021-ig tartó projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg – tartalmazza a közlemény.

MTI