Kiszáradt halastavat alakítottak vizes élőhellyé Tatán

0
434 megtekintés
Tata, 2015. november 18. A tatai Réti 8-as számú halastó 2015. november 18-án. A kiszáradt tavat vizes élõhellyé alakították, a rehabilitáció 275 millió forintba került. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Swing Szerelem Szulák

Az államtitkár hozzátette: szemmel látható, hogy éveken, ciklusokon átnyúló, sok apró kockából összerakott tudatos építkezésről van szó, amelynek célja a természet védelme és Tata forrásainak ésszerű hasznosítása.

Az uniós támogatással megvalósult beruházás célja a 22 hektáros, korábban kiszáradt halastó vízi élőhellyé alakítása, és a területet szabadidős és ismeretterjesztési célokra való hasznosítása – mondta Musicz László projektmenedzser. Bencsik János (Fidesz-KDNP), a körzet parlamenti képviselője az átadáson megjelent iskolás gyerekeknek ajánlotta a tavat, hiszen ők fogják használni, gondozni az elkövetkező évtizedekben.

Tata, 2015. november 18. Bitay Márton, a Földmûvelésügyi Minisztérium állami földekért felelõs államtitkára, Bencsik János, a térség fideszes országgyûlési képviselõje és Michl József polgármester (b-j) átvágja a nemzeti színû szalagot a tatai Réti 8-as számú halastó természetes vízi élõhellyé történõ rehabilitációjának projektzáró rendezvényén 2015. november 18-án. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Tata, 2015. november 18.
Bitay Márton, a Földmûvelésügyi Minisztérium állami földekért felelõs államtitkára, Bencsik János, a térség fideszes országgyûlési képviselõje és Michl József polgármester (b-j) átvágja a nemzeti színû szalagot a tatai Réti 8-as számú halastó természetes vízi élõhellyé történõ rehabilitációjának projektzáró rendezvényén 2015. november 18-án.
MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Michl József (Fidesz-KDNP), Tata polgármestere hozzátette, hogy a környéken még hét kiszáradt tómeder vár arra, hogy eredeti funkcióját, szépségét visszanyerve a város és a környék ökológiai, turisztikai és gazdasági színfoltjává váljon.

A Réti halastavakat az Esterházyak építették 1896-ban. Létesítésük előtt nádasok, mocsarak húzódtak Tatától a Dunáig. A nagy kiterjedésű lápvidéket az Által-ér és a helyi, bővizű langyos források táplálták. A halastó vízutánpótlásához ismét felhasználják a források vizét, amelyek a térségi bányaművelés megszűnése után újrafakadtak.

Forrás: MTI
MTI Fotók: Bodnár Boglárka