Kisállat útlevél-mikor szükséges és hol szerezhető be?

0
412 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A 2004. október 1-től hatályba lépett ún. háziállat-útlevél megkönnyíti a háziállatok utaztatását. Minden macskának és kutyának rendelkeznie kell ilyen útlevéllel, mely Unió-szerte elismert igazolásként szolgál arra, hogy a háziállat megkapta a veszettség elleni védőoltást. Az útlevél egyéb információkat is tartalmaz arról, hogy az állat előzőleg milyen orvosi kezelésben, ellátásban részesült.

Fontos, hogy utazás előtt mindig tájékozódjunk az adott ország előírásairól, mert országonként és kutyafajtánként is eltérőek lehetnek a háziállatokkal történő beutazások szabályai.

Az állatútlevelet – ellentétben a lakosság számára készült útlevéllel – nem az önkormányzatok okmányirodáiban, hanem az állatorvosoknál lehet igényelni. Az állatútlevél kiállítására minden olyan állatorvos jogosult, aki rendelkezik az illetékes állategészségügyi hatóságtól az ebek veszettség elleni védőoltásának végzésére vonatkozó engedéllyel. Az állatútlevél sorszámozott szigorú számadású okirat, melyet a jogosult állatorvosok a Magyar Állatorvosi Kamarától szereznek be.

Mivel az állatútlevélbe az adatok nem központilag kerülnek be, hanem a jogosult állatorvosok végzik a kiállítását, gyakorlatilag az állattartó az útlevél igénylésekor azonnal meg is kaphatja. Kivételt képez az a helyzet, amikor az állattartó olyan EU-s tagállamba szeretne utazni, amelyek különleges követelményeket támasztanak. Ilyen esetekben az útlevél csak azután állítható ki, amikor a szükséges vizsgálati eredmények rendelkezésre állnak.

Az állatútlevelet az állat vizsgálata, azonosítása és az adatainak ellenőrzése (és ha szükséges, a mikrochip beültetése) előzi meg. Emiatt az állatútlevelet csak a kiállítására jogosult állatorvos rendelőjében vagy kérésre az állattulajdonos lakásán/telephelyén lehet kiállítani.

Javasoljuk, hogy az útlevélbe ragasszatok képet kutyátokról, ugyanis bizonyos országok határőrei ellenőrizni szokták.

Az útlevél kiállításkor fizetendő összeg tartalmazza az útlevél árát, a regisztráció díját és a kiállítással kapcsolatos vizsgálat, azonosítás költségeit

A Magyar Állatorvosi Kamara javaslata szerint az útlevél kiállításának díja 3600,-Ft+ÁFA, ez azonban csak javasolt díjtétel, amitől az állatorvosok eltérhetnek. Tudni kell azonban azt is, hogy olyan állatok esetében, amelyek nem rendelkeznek sem olvasható tetoválással, sem mikrochippel, az útlevél kiállítása előtt az állatba mikrochipet is be kell helyezni. Ez további költségeket jelent. Az útlevél kiállítása, a mikrochip behelyezése együttesen (az állatorvosi rendelőtől, és a felhasználásra kerülő mikrochip gyártmányától függően) elérheti a 12000-13000 forintot. Amennyiben az útlevél kiállítására az állattulajdonos kérésére annak lakásán (telephelyén) kerül sor, a költségeket a kiszállási díj is növeli.

Az állatútlevél addig használható az Unión belüli utazásokhoz, amíg a benne igazolt veszettség elleni oltás, illetve bizonyos esetekben (Egyesült Királyságba, Írországba, Svédországba történő utazás) egyes elvégzett kezelések érvényessége tart. A veszettség elleni oltás Magyarországon évente kötelező, így a magyar állatútlevél a veszettség elleni oltás dátumától számított 365 napon belül használható utazáshoz. A 365 nap letelte után csak újabb oltás beadatása és igazoltatása után lehet használni. Amennyiben valaki csak ritkábban utazik az állatával, jól teszi, ha a tervezett utazások előtt ellenőrizteti állatorvosával, hogy az útlevélben szereplő igazolások érvényesek-e még.

Az állatútlevélbe a kiállításkor bejegyzésre kerülnek mind a tulajdonos, mind az állat alapvető adatai, az azonosítás módja (tetoválás vagy mikrochip) és annak száma, az utolsó veszettség elleni védőoltás dátuma és jellemzői, a hólyagférgesség illetve a kullancsok elleni legutolsó kezelések időpontjai. Bejegyezhető, de nem kötelező, az egyéb védőoltások dátuma és jellemzői. Ha szükséges, a veszettség elleni titer igazolása is bejegyzésre kerül ( Bizonyos harmadik országokból történő, nem kereskedelmi célú behozatal esetén veszettségre vonatkozó titervizsgálatot kell végezni. A titervizsgálat során az állat véréből megmérik a veszettség vírus ellen termelődött ellenanyagok szintjét annak megállapítása céljából, hogy elegendő-e a fennálló védettség, immunitás mértéke.). A későbbiekben minden, a kiállításkor bejegyzett adat megváltozását be kell jegyeztetni az állatútlevélbe. Tudni kell azonban, hogy ezt nem teheti meg akárki, csak olyan állatorvos, aki az útlevél kiállítására jogosult!

Miután az Európai Unión belül (főleg az ún. schengeni határokon belül) már régóta nincsenek határállomások és ellenőrzések, az állatútlevél bemutatására elsősorban Magyarország EU-s határain kell számítani. Amennyiben az úticél az Egyesült Királyság, Írország vagy Svédország, szinte biztos, hogy az oda történő belépéskor ellenőrzik majd az állatok útleveleit is. Előfordulhat azonban az is, hogy amennyiben az állatunkkal a külföldi tartózkodás ideje alatt történik valami, ami miatt az egészségi állapotát igazolni szükséges, az illetékes hatóságok kérni fogják az EU-s állatútlevelet. Az utazási forma jellegzetességei miatt az átlagosnál sokkal szigorúbb ellenőrzésre kell számítani a repülőgéppel történő utazások, állatszállítások alkalmával is.

Állatútlevelet elvesztés esetén lehet ismételten igényelni, azonban a kiállítás és regisztráció költségeit ismételten meg kell fizetni.

Az Európai Unión belül az állatútlevelet bármely olyan állatorvosnál lehet igényelni, aki jogosult a veszettség elleni védőoltás beadására. Az útlevél formája, kinézete és szövegezése az egész Unión belül egységes. Amennyiben a külföldi tartózkodás alatt veszik el az állatútlevél, keressetek fel ott egy jogosult állatorvost, aki a szükséges azonosítás elvégzése, valamint egy veszettség elleni oltás beadása után (hacsak Ti nem tudjátok valamivel hitelt érdemlően igazolni a legutolsó oltás megtörténtét és időpontját) kiállítja majd az új útlevelet. Ezért az útlevélért (és az oltásért) az adott országban szokásos gyakorlat és tarifák szerint kell fizetni.

Az állatútlevél az Európai Unió államaiba (azokon belül) történő állatszállításhoz szükséges. Amennyiben az utazás nem EU-s országba történik, nem szükséges az állatútlevél kiváltása. Ebben az esetben a lakóhely szerint illetékes hatósági állatorvosnál kell az eddigi előírások szerinti kiviteli igazolást kérni. Érdemes azonban az útitervet előzetesen jól átgondolni, ugyanis ha akár csak rövid időre is, de be kívántok lépni az EU területére, már rendelkezni kell állatútlevéllel.

Forrás: utazzkutyaddal.hu