Királybíbor színűre festett, 3000 éves textilt találtak Izraelben

0
142 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Királybíbor színűre festett, 3000 éves textildarabokat találtak izraeli régészek.

A textilre a dél-izraeli Timna-völgyben bukkant rá a TAU, a Bar-Ilan Egyetem és az izraeli régészeti hatóság.
A PLoS ONE tudományos lap friss számában közölt tanulmányukban királybíbor színű szövött anyagról, egy bojtról és gyapjúszálakról írnak.
A Földközi-tengerben, Timnától több mint 300 kilométerre élő puhatestűekből készített festéket gyakran említi a Biblia, felbukkan sok zsidó és keresztény szövegben.
Először fedeztek fel vaskori bíborszín szövetet a dél-levantei területen – írták a kutatók.
“Az ókorban a bíborszín viselet a nemességet, a papságot és a királyokat illette. A bíbornak ez a lenyűgöző árnyalata, a szín tartóssága, a csiga testében található igen kis mennyiségű festékanyag miatt a színezék készítésének nehézsége tette rendkívül értékessé, gyakran az aranynál is drágábbá” – magyarázták.
Az állati eredetű festőanyaggal színezett ruhák sokkal nagyobb presztízst jelentettek, mint a növényi alapúak, a viselőjük gazdasági és társadalmi helyzete fontos jelzőinek számítottak.
A töredékekben a kettős festés módszerét is azonosították a régészek, vagyis bonyolult eljárással kétfajta csigát is felhasználtak, hogy a textil színét még erőteljesebbé tegyék.
A felfedezés rétegzett társadalomról, valamint a partvidék népeivel folytatott élénk kereskedelemről tanúskodik a tudósok szerint.