Kínai kutatók szerint veszélyes lehet az állatok visszaengedése a természetbe

0
487 megtekintés
[#Beginning of Shooting Data Section] Nikon D1H Focal Length: 420mm White Balance: Shade Color Mode: Mode II (Adobe RGB) 2003/06/22 18:50:48.3 Exposure Mode: Aperture Priority AF Mode: AF-C Hue Adjustment: +3¡ RAW (12-bit) Metering Mode: Multi-Pattern Tone Comp.: Less Contrast Sharpening: Normal Image Size: 2000 x 1312 1/60 sec - f/4 Flash Sync Mode: Not Attached Noise Reduction: Color Exposure Comp.: -1.0 EV Image Comment: Lens: 122-300mm f/2.8-2.8 D Sensitivity: ISO 400 [#End of Shooting Data Section]
Swing Szerelem Szulák

A diskurzust a közösségi médiában nagy követői táborral rendelkező Jünnan tartományi blogger indította el, mivel évek óta rendszeresen közzétette azoknak az állatoknak a listáját, amelyeket épp visszajuttatott a természetbe. Áprilisban például poloskák és 58 kilogramm kígyó volt a listáján.

Szintén a múlt hónapban jelentek meg hírek arról, hogy Peking környékén engedély nélkül 300, fogságban felnőtt rókát és nyestkutyát engedtek szabadon. Nem sokra rá, a környékbeli gazdák már jelentést tettek a tyúktolvajokról, a hatóságok pedig körülbelül 100 rókának jutottak a nyomára, többségük már nem élt.

Szakértők a China Daily című lapban arra hívták fel a figyelmet, hogy sokszor a jóindulatú emberek nem győződnek meg arról, hogy az illető állat fennmaradásának adottak-e a körülményei, de ennél még rosszabbnak tartják, amikor a természeti környezettől, kultúrától idegen állatfajok kerülnek ki a szabadba. Példakánt említették a közismerten veszélyesnek, inváziós fajoknak számító almacsigákat. Ezek ugyanis Ázsia-szerte már jelentős károkat okoztak a rizsültetvényeken.

04

A Pomacea nemzetséghez tartozó édesvízi almacsigák az Európai Unióban sem kívánatosak. Az ezzel kapcsolatos rendelkezést két éve hozták azok után, hogy díszállat-kereskedéseken keresztül sok helyütt váltak házi kedvencekké. Zsao Ting-csi, a Kínai Tudományos Akadémia rovarkutatója azt állította, hogy az idegen fajok Jünnanban súlyos károkat okoznak az amúgy is érzékeny ökoszisztémának. Az almacsigákra utalva megjegyezte, a Dél-Amerikából származó fajok nem csak a rizsföldek ökológiáját, a növények fejlődését befolyásolják, hanem más, őshonos fajok populációját is veszélyeztetik, egyik-másikat akár még a kihalás szélére is juttathatják.

A kérdésben Jünnanban a szakhatóság hivatalos vizsgálatot rendelt el, de annyit máris jeleztek, hogy a témának nincs megfelelő jogi szabályozása. Javasolták, hogy a vadon élő állatok védelmére vonatkozó, épp módosítás alatt álló jogszabály terjedjen ki az állatok természetbe engedésének körülményeire is.

Az állatok természetbe történő visszaengedésének hagyománya Kínában a Han-dinasztiáig (i.e. 206-i.sz. 220) nyúlik vissza. A kedvességet, az együttérzést, a jóindulatot fejezi ki, és igazán népszerűvé a buddhizmus megjelenésével vált.

Forrás: MTI
Leadfotó: scienceblogs.com
Fotó: koshplappit.deviantart.com