Kihaltnak vélt pókféle tűnt fel egy brit katonai támaszponton

0
1 470 megtekintés
Hím nagy rókapók ( Alopecosa fabrilis) - Fotó: Mike Waite/Surrey Wildlife Trust/PA - The Guardian
Swing Szerelem Szulák
Úgy tűnik, hogy tévedtek a tudósok és mégsem halt ki Nagy-Britanniában az a mintegy öt centiméteres pókfaj, amelynek néhány egyede a közelmúltban bukkant fel az egyik brit katonai támaszponton. Az állatok mentésével foglalkozó Surrey Wildlife Trust közleménye szerint egyértelműen egy Alopecosa fabrilis-t, tehát egy nagy rókapókot találtak – írja az Origo, a The Guardian cikke nyomán. 

Nagy rókapókot utoljára 1993-ban, vagyis 27 évvel ezelőtt láthattak Nagy-Britanniában, azóta mintha elnyelte volna őket a föld. A leginkább a száraz, homokos pusztákat kedvelő ízeltlábú gyors és mozgékony éjszakai vadász, nappal csak igen ritkán bukkan fel.

“Ez egy csodálatos felfedezés egy csodálatos lényről, már azoknak, akik ilyesmivel foglalkoznak”

– mondta Mike Waite, a Surrey Wildlife Trust programvezetője a The Guardian online portálnak, aki a katonai létesítmény légi fotózása során fedezett fel olyan területeket, ahol ezek a pókok szeretnek vadászni; több éjszakai megfigyelés után meg is lelte az állatokat. Mike Waite az angliai területen végül több hímet talált, egy nőstényt és néhány kifejletlen példányt, bár utóbbiakat nehéz volt meggyőzően azonosítani.

Nőstény nagy rókapók ( Alopecosa fabrilis) – Fotó: Mike Waite/Surrey Wildlife Trust/PA – The Guardian

Az Alopecosa fabrilis a farkaspókfélék családjába tartozik, amelyek nem szőnek hálócsapdát, hanem inkább vadásznak.

A többi pókkal ellentétben a farkaspókok látása igen jó és áldozatukat üldözve fogják el.

Egyes fajok természetes üregekben laknak, mások pedig életüket vándorlással töltik. A kifejlett rókapókok szürke-barna színűek, testüket szőr borítja. Európában körülbelül hetven farkaspókféle él.

Az Alopecosa fabrilis természetvédelmi státusza kritikusan veszélyeztetett, különösen a hollandiai és dániai parti homokdűnék környékén.

A szakemberek az angliai meglepő felfedezés miatt most arra lennének kíváncsiak, hogy vajon ezek a pókok képesek voltak-e csendben túlélni máshol is, ahol már kihaltnak vélték őket.

Kifejlett nőstény nagy rókapók ( Alopecosa fabrilis) – Fotó: wikimedia.org

A Surrey Wildlife Trust több ezer hektár beépítetlen területet kezel a Surrey területén, hogy megvédje az élővilágot. Az ilyen helyek ugyanis létfontosságú menedékhelyet nyújthatnak az ország számos legritkább és legveszélyeztetettebb fajának és élőhelyének.

A Honvédelmi Minisztérium bázisai az állatok „elsődleges ingatlanjainak számítanak”, mivel az ott tartott katonai kiképző gyakorlatokon kívül semmi sem zavarja őket, tehát viszonylag zavartalanul élhetnek.

Biztonsági okokból pedig a kutatók továbbra is titokban tartják, hol is találták pontosan a nagy rókapókokat.