Kihaltnak hitt párduc tűnt fel Tajvan erdeiben

1
2 629 megtekintés
Ködfoltos párduc (Neofelis nebulosa) - Kép: IFLScience
Swing Szerelem Szulák
A tajvani ködfoltos párduc (Neofelis nebulosa brachyura) a ködfoltos párduc egyik alfaja és Tajvan szigetén őshonos. A titokzatos nagymacskát 1983 óta, több mint 35 éve, egyetlen alkalommal sem észlelték, így 2013-ban kihaltnak nyilvánították – írja az IFLScience nyomán, a National Geographic.

Most úgy tűnik, hogy az alfaj még mindig Tajvan erdeiben él, a jelek szerint kiválóan rejtőzködve, mindenestre egy falu lakói, vadőrök és motorosok egy csoportja 2018-ban találkozott a nagymacskával.

A helyi természetvédők célja most az, hogy a tajvani ködfoltos párduc kikerüljön a kihalt állatok listájáról. A Tajvani Erdészeti Hivatal 2019 januárjában adta ki a vadvédelmi irányelvek frissített változatát, a jegyzékben a ragadozó még mindig kipusztult élőlényként van feltüntetve.

Tajvani ködfoltos párduc (Neofelis nebulosa brachyura) – Kép: Wikimedia Commons

A tajvani ködfoltos párduc tényleg egy meglehetősen titokzatos nagymacska. A feljegyzések alapján az őslakosok már a 13. században kereskedtek az állat bőrével, de eddig csupán egyetlen nem őslakos személy, egy japán antropológus látta élve az alfajt 1900-ban.

Egy 1986-os, őslakosokkal készített interjú felfedte, hogy 1983 óta nem bukkantak újabb példányra a helyiek. A későbbiekben több átfogó kutatást is indítottak az alfaj azonosítására, ezek azonban nem voltak eredményesek.