Kiemelt természetvédelmi oltalmat kapott a Jáki kardvirágos erdő

0
254 megtekintés
Sápadt szemeslepke (Lopinga achine) - Kép: macrolepidoptera.hu
Swing Szerelem Szulák
Itt él a védett réti kardvirág és a fokozottan védett sápadt szemeslepke is. A két fajnak országos viszonylatban is jelentős állománya található meg a jáki kardvirágos erdőben. Az agrárminiszter augusztus 7-én hirdette ki a 69,56 hektáros terület védetté nyilvánítását. Most több mint 30 év után új, országos jelentőségű természetvédelmi területtel gazdagodott Vas megye.

A jáki kardvirágos erdő természetvédelmi terület létesítése jelentősen hozzájárul az itt található, az Alpokalja egykori természetes erdeire jellemző, természeti értékekben gazdag élőhelyek hosszú távú fennmaradásához, írta a termeszetvedelem.hu.

Az agrárminiszter 2020. augusztus 7-én kihirdetett – 40/2020. (VIII. 7.) AM – rendeletével létesített, 69,56 hektár kiterjedésű jáki kardvirágos erdő természetvédelmi terület legfőbb rendeltetése az Alpokalján, illetve a Pinka-síkon mára kis területre visszaszorult kékperjés-cseres-tölgyes erdők táji és természeti értékeinek hosszú távú, hatékony megőrzése.

Az immár kiemelt természetvédelmi oltalom alatt álló, természeteshez közeli állapotban fennmaradt tájrészlet védett fajok – például a réti kardvirág (Gladiolus imbricatus) és a fokozottan védett sápadt szemeslepke (Lopinga achine) – országos léptékben is jelentős állományainak élőhelye.

Réti kardvirág (Gladiolus imbricatus) – Fotó: © Arne Ader / Loodusemees

A réti kardvirág egy nősziromféle, itthon a Zempléni-hegységben, a Bükk-vidéken, a Mátrában, a Bakonyban, a Nyírségben és a Szatmár–Beregi-síkságon találkozhatunk vele. Egy ideig kipusztultnak vélték, 2008-ban találtak rá újra. A szára akár 30-90 cm is lehet, virága június-júliusban nyílik, lilás, bíboros, 2,5–3,5 cm-es. Természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Sápadt szemeslepke (Lopinga achine) – Kép: jasius.hu – magyarország lepkéi

A sápadt szemeslepke a tarkalepkefélék családjába tartozik. Szárnyai sötét (a nőstényé világosabb) kávébarnák. Szárnyfesztávolsága 45–52 mm. Hazánk középső részéről az utóbbi évtizedekben tűnt el, amely feltehetően a faj számára kedvezőtlenül alakult fény- és mikroklimatikus viszonyokkal magyarázható. Mára már csak néhány tájon (például Aggteleki-karszt, Beregi-sík, Dráva-sík, Őrség, Zalai-dombvidék) él, ahol az utóbbi években több új élőhelyeken is megtalálták. Természetvédelmi értéke 100 000 Ft. Natura 2000 faj.

Réti kardvirág (Gladiolus imbricatus) – Fotó: © Arne Ader / Loodusemees

A védetté nyilvánítással egyidejűleg sor került a terület természetvédelmi kezelési tervének kihirdetésére is, amely a terület táji és természeti értékeinek hatékony megőrzéséhez, fenntartásához mindenki által megismerhető és hosszú távra kiszámítható kereteket biztosít.