Kiderült, hogy több levesteknős él az ausztrál Raine-szigeten, mint gondolták

0
223 megtekintés
Közönséges levesteknős (Chelonia mydas) - Kép: greglecoeur.com
Swing Szerelem Szulák
Az ausztrál Raine-szigeten él a közönséges levesteknősök (Chelonia mydas) legnagyobb kolóniája. Egy új felmérés szerint azonban számukat korábban alábecsülték, csaknem kétszer annyian is lehetnek, mint eddig gondolták.

A teknősök számát a nőstények kivájta fészkek száma alapján becsülik fel. Azzal is próbálkoztak, hogy megjelölték a tojásokat, de ez a módszer teljesen megbízhatatlannak bizonyult. Ausztrál kutatók most meglepő eredményre jutottak, miután drónos megfigyeléssel pontosabban fel tudták becsülni a populációt. Bejelentésük szerint

mintegy 64 ezer közönséges levesteknős él a Nagy-korallzátonynál fekvő Raine-szigeten – ez a szám jóval nagyobb az eddig véltnél.

Richard Fitzpartick, a Biopixel Oceans Foundation kutatója közleményében azt írta, hogy korábban alaposan alábecsülték a tényleges adatokat,

a populáció valódi nagysága az eddig gondoltnak 1,73-szorosa lehet.

Közönséges levesteknős (Chelonia mydas) – Kép: oceansentry.org

A bejelentés jó hír a közönséges levesteknősök csökkenő száma miatt aggódó tudósoknak. A veszélyeztetett állatok listáján szereplő teknősöket sok országban védik, a befogásuk is illegális, és a fészkelőhelyik is védelmet élveznek. Arról azonban nehéz pontos képet nyerni, hogy milyen hatása van a védelemnek a faj fennmaradására.

Hétből hat tengeriteknősfajt a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolt a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN).

MTI