Kiakadtak egy kanadai város lakói, orvvadászok kilőttek egy ritka fehér jávorszarvast

0
610 megtekintés
Egy fehér jávor Ontarióban - Kép: Mark Clement/clementphotography.ca - The Guardian
Swing Szerelem Szulák
Mindenkit mélyen felháborított és elszomorított Kanadában egy fehér “szellemjávorszarvas” kilövése. Az észak ontarioi város, Timmins lakói időről-időre látnak egy-egy példányt a város közelében lévő fák között feltűnni, a körülbelül 30 példányra becsült populáció tagjai közül. A fehér jávor megölése olyan szinten sokkolta a várost, hogy már 8000 amerikai dollárnyi jutalmat ajánlottak fel annak, aki segíthet a hatóságoknak a feltételezett orvvadász előkerítésében.

Az orvvadászok nemrég megöltek két jávorszarvas nőstényt, köztük egy fehéret. A maradványokat, beleértve a fejüket is, egy távoli szervizút mentén dobták el. A város lakói azóta is azt kérdezgetik – “miért kellett lelőni?!” – írta meg a 444, a The Guardian cikke nyomán.

A régió őslakosai számára a fehér állatok szentek – a fehér bölény, a fehér grizzly, a fehér holló és a fehér szarvas is – akiknek nem szabad ártani.

A fehér jávor egyébként nem albinó, színét egy receszív gén okozza. Kanadában több mint 40 éve ismerik őket, mégis csak az elmúlt évtizedben kaptak jogi védelmet.

Ez is érdekelhet:

Ritka fehér jávorszarvast filmeztek le Svédországban