Kétszáznegyvenmillió éves törpeszauruszt fedeztek fel Németországban

0
1 356 megtekintés
Hidasgyík (Sphenodon punctatus, a a Lepidosauria csoport tagja - Kép: wikipedia.org
Swing Szerelem Szulák
Kétszáznegyvenmillió éves, 10 centiméteres törpeszauruszt fedeztek fel Németországban. A mai Baden-Württemberg területén élő gyíkszerű állat maradványaira a Stuttgarti Természettudományi Múzeum kutatói bukkantak egy Vellberg város közelében lévő kőfejtőben.

Rainer Schoch paleontológusnak és dinoszauruszszakértőnek a hüllő feje tűnt fel egy szürke agyagrétegben, amely egy régen eltűnt tó alján rakódott le.
A mindössze 12 milliméter hosszúságú fejet mini számítógépes tomográffal vizsgálták meg. Láthatóvá váltak így a koponyacsontok és a rovarevő állat fogai.

„Általa egy új fajt és nemet is felfedeztünk”

– mondta Schoch.

A Vellbergia bartholomaei CT felvétele – FORRÁS: HTTPS://PHYS.ORG/NEWS/2020-02-TINY-PREHISTORIC-LIZARD-REPTILE-EVOLUTION.HTML

A kicsiny állatnak Schoch és csapata a megtalálási hely, Vellberg, valamint Alfred Bartholomä fosszíliagyűjtő tiszteletére a Vellbergia bartholomaei nevet adta. A felfedezésről a Scientific Reports című szaklapban számoltak be.

A múzeum szerint a törpeszaurusz a lepidosauria csoport egyik legrégebbi képviselője, a csoport ma több mint 10 ezer fajt foglal magába.

A meglepően apró leletnek nagy jelentősége van a triász kori élőhely további kutatása és rekonstrukciója szempontjából.

Hidasgyík (Sphenodon punctatus, a a Lepidosauria csoport tagja – Kép: googleusercontent.com

A lepidosauria csoportba, vagyis a pikkelyes bőrűek közé tartozó állat a hüllők fejlődéséről is lényeges információval szolgál. „Azért olyan izgalmas ez az állatka, mert nagyon keveset tudunk a hüllők és kígyók elődeiről” – mondta Rainer Schoch.

Az új lelet bepillantást enged a dinoszauruszok kialakulása előtti időszakba is, a hatalmas állatok ideje ugyanis Schoch szerint 20 millió évvel később kezdődött. Korábban már találtak ugyan a dinoszauruszok előtti időszakból származó leleteket, de eddig csak nagyobb fajoktól, például 5-6 méteres krokodiloktól.

MTI