Kétmillió fecske hiányzik itthonról, így kétezer tonna kártevő marad életben

0
5 536 megtekintés
Füsti fecske - Fotó: pilt.delfi.ee
Swing Szerelem Szulák
Az elmúlt 20 évben megfeleződött a hazai fecskék száma, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól, miközben a madárcsoport szerepe a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik.

A klímaváltozással új kártevő és betegségterjesztő rovar- és szúnyogfajok, valamint az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg Magyarországon – írja közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Az ellenük történő biológiai védekezésben is óriási szerepe van azoknak az állatoknak, melyek természetes úton csökkentik ezek számát, ilyen a fecske, na meg a denevér.

Minden fecske legalább egy kg, muslicától a nagyobb légy mérettartományba tartozó repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt.

Sarlósfecske – Kép: Marek Velechovský – biolib.cz

Ezért is aggasztó, a településeken élő fecskefajok állományainak megfeleződése, melynek hátterében szerepet játszik: az élőhelyek átalakítása – a fészkelőhelyek megszűnése, a háztáji- és legelőállat-tartás összeomlása, ami táplálék hiányt okoz és persze a nem megfelelően végzett szúnyogirtás. Ehhez még egy klímaváltozás, ami ami a fecskéket nem csak a költési időszakban (például a sár fészekanyag hiányával a szárazodó tavaszokon), de az őszi és tavaszi vonuláskor, valamint az afrikai telelőhelyeken is tömegesen pusztítja (szokatlan és kedvezőtlen időjárás, szárazság okozta táplálékhiány). Mindezek tetejébe ott vannak az úgynevezett társadalmi változások, ami azt takarja, hogy tömegesen pusztítják és verik le a fecske fészkeket, állami és önkormányzati intézményekről is, mindez a madarak elüldözésével, sőt megölésével is járhat.

Figyelembe véve, hogy Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat 2010 óta a nyár második felében, ez azt is jelenti, hogy legalább kétmillió kg, azaz kétezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar évről évre a környezetünkben marad!

De mit tehetünk mi?

Mint írják, a napjainkra teljes egészében városiasodott sárfészket építő fecskék védelmében a lakosságnak és az önkormányzatoknak egyedülállóan fontos, gyakorlatilag nélkülözhetetlen szerepe és egyben felelőssége van.

Minden fecskepár és lakott fecskefészek érték, amire közösen kell vigyáznunk – Fotó: Orbán Zoltán – MME

Állománycsökkenésük megállításának, megfordításának alapját a meglévő, aktív természetes fészkek és telepek fokozott védelme jelenti. Már csak azért is, mert a műfecskefészkek kihelyezése ott a leghatékonyabb, ahol ezeket az eszközöket legalább egy már lakott, természetes fészek mellé lehet telepíteni.

A közvélekedéssel ellentétben a fecskék fészkei egész évben védettek, a fecskefészkek leverése egész évben tilos! Az épületmunkák, felújítások által érintett fészkek a költési időszak szünetében, november 1–március 31. között, a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály írásbeli határozatának birtokában, az abban megfogalmazott feltételek betartása mellett eltávolíthatóak. Költési időszakban, április 1–október 31. között a fecskefészkek eltávolítása nemcsak tilos, de nem is engedélyez(tet)hető!

A fecskék védelme érdekében fészekleverés esetén néhány soros e-mailben, lehetőleg okostelefonnal is készíthető bizonyító fotókkal együtt érdemes tájékoztatni a hatóságot.

Ha többet szeretnél megtudni arról, hogyan kell műfészkeket építeni a fecskéknek, vagy hol kell bejelenteni, ha a szomszéd leveri a fecskefészkeket, vagy hogy hogyan segíti elő a békés fecske-ember együttélést a fecskepalinka, kattints ide.