Két nyári krokodilbaba is született a Szegedi Vadasparkban

0
471 megtekintés
Óvó figyelem - Fotó: Endrédi Lajos - zooszeged.hu
Swing Szerelem Szulák
Bármilyen furának is hangzik, de egy kroki is lehet cuki, és a tompa orrú krokodilfiókák bizony azok. Mikor kibújnak a tojásból még csak tenyérnyiek, bár kétség kívül harapósak, hát még a szüleik. Ha már a szülőkről van szó, a krokodilok nem olyanok, mint a többi hüllő, védelmezik és gondoskodnak apró kis gyilkológépeikről és ezt pont olyan megindítóan teszik, mint a többi állat. Idén két tompaorrú krokodil fióka is született  Szegeden. A júliusi kicsik azóta szépen fejlődnek a szülők oltalmában, egyelőre még rovartáplálékon élve.

Bobó és Barbi, a vadaspark tompaorrú krokodil párosa, igazi mintaszülők, már hosszú ideje, évről évre nevelik fel kicsinyeiket, a hüllőktől nem megszokott gondoskodással. A krokodilfélék sok mindenben, mind anatómiájukat, mind ivadékgondozásukat tekintve sokban különböznek a többi hüllőtől. Bár még tojással szaporodnak, nem hagyják azokat magukra. A fészekrablóktól védik a tojásokat, a kikelésre kész fiókák kvartyogó hangjára felfigyelve segítenek a kelésben, majd akár 1-2 évig is védik az utódaikat. Sok kisebb-nagyobb ragadozó veszélyezteti az ekkor még védtelen kiskrokodilokat, így az őrzésre szükség is van.

A Szegedi Vadasparkban nemcsak Barbi, az anya, hanem az apa, Bobó is szerepet vállal ebben, hevesen figyelmeztetve a gondozókat is, ha túl közel merészkednének az ifjakhoz.

Tompaorrú kroki fióka (Osteolaemus tetraspis) – Fotó: Endrédi Lajos – zooszeged.hu

Bár a tompaorrú krokodil a legkisebbek közé tartozik a családján belül, kifejezetten erőteljes testfelépítésű és fegyverzetű faj. Az emberre nem támad, félnivalója inkább neki van tőlünk, az orvvadászat nem kíméli ezt a kisméretű páncélost sem. Nem bőréért, hanem húsáért vadásszák elsősorban élőhelyén, Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben.

A felnőtt krokodilok halakkal és kisemlősökkel, a kicsik még rovarokkal, például sáskával táplálkoznak, amelyet a vízbe szórnak a gondozóik. Később térünk át az etetésük során a kisebb gerincesekre, ahogy méretük és étvágyuk ezt lehetővé teszi.

Tompaorrú krokodil (Osteolaemus tetraspis) – Fotó: tillyrombouts.wordpress.com

A tompaorrú krokodilokat a Vadaspark nemzetközi törzskönyvi program keretében tartja és szaporítja. Többnyire 2-3 krokodilt nevelnek fel sikeresen, amelyek 1-2 év múlva más állatkertbe kerülnek. A mostani szaporulatra is jelentkezett már egy állatkert, így valószínűleg pár hónapon belül el fogják hagyni a szegedi otthonukat.

Forrás: zooszeged