Kell-e aggódnunk, ha tüsszög a macskánk?

0
39 164 megtekintés
macska
Swing Szerelem Szulák

A tüsszögés bizonyos fokig normális, akkor kell vele foglalkozni, ha túl sokszor és túl intenzíven fordul elő. Egyes fajták hajlamosabbak a tüsszögésre, ez azért van, mert az orrjáratuk rövidebb.

A leggyakoribb oka az allergia, a macskák 15%-a érzékeny valamire. Ilyenkor a tüsszögés mellett előfordulhat, hogy sokat nyalogatja a mancsát, dörzsölgeti az arcát, köhög. Érdemes átgondolni, hogy volt-e valami változás a lakásban, ami kiválthatta ezt a reakciót, olyan dolog is lehet, amire nem is számítunk, például egy új parfüm, füstölő, vagy mosószer is kiválthatja a tüneteket.

A macskanátha egy fertőző betegség, ami a cicák között terjed, ritkább esetben magától is kialakulhat. Ilyenkor hasonló tünetek léphetnek fel, mint az emberi megfázásnál, a tüsszögés mellett a macska lázas, folyik az orra, begyullad a szeme. Mindenképpen forduljunk orvoshoz már az első tünetek megjelenésénél! A legszembetűnőbb tünetekkel az orrgyulladás jár, ilyenkor az orrból váladék ürül, az orrdugulás miatt pedig rohamszerű prüszkölés, tüsszögés gyötri az állatot. Étvágytalanság és kötőhártya-gyulladás is jelentkezhet ennél a betegségnél, így itt is mindenképp szükségünk van egy szakértő tanácsára.

Por, atkák, száraz levegő. Bármelyik okozhat megfázásos tüneteket, ezektől is folyamatosan prüszkölhet kis kedvencünk. A száraz levegőt párologtatóval orvosolhatjuk, tartsuk tisztán az almot, de egy fürdetés is megoldhatja a problémát. Az is lehet, hogy a macska orrába bekerült valami, folyamatos tüsszögésnél általában ez a kiváltó ok. Ha a tüsszögéssel nem sikerül megszüntetni a bajt, akkor szintén állatorvos segítségét kell kérnünk.

Fotó: petnaturals.com