Kéjgázzal szennyezik a környezetüket a királypingvinek

0
376 megtekintés
Kép: Flickr.com
Swing Szerelem Szulák
Bódult állapotba kerültek az antarktiszi állatokat tanulmányozó kutatók, amikor hosszú időt töltöttek a pingvinek ürülékének közelében. Ugyanis a királypingvinek végtermékéből dinitrogén-oxid, más néven kéj- vagy nevetőgáz keletkezik a talajjal érintkezve – derül ki egy héten publikált dán tanulmányból.

Ezzel nagy mennyiségű károsanyaggal szennyezik környezetüket, a szakemberek szerint a dinitrogén-oxid 300-szor szennyezőbb hatású, mint a szén-dioxid. Az orvosi dinitrogén-oxidot ugyanakkor érzéstelenítő és fájdalomcsillapító gázként alkalmazzák.

„A pingvinürülék miatt nagy mennyiségű dinitrogén-oxid koncentrálódik az állatok kolóniáinak környékén, sűrűsége akár százszorosan is felülmúlhatja egy átlagosan
trágyázott dán szántóföldön mért értékeket”

– közölte Bo Elberling, a Koppenhágai Egyetem professzora, a tanulmány vezetője.

Kép: nature.com

A szakember szerint a dél-amerikai Tűzföld és az Antarktiszi-félsziget közötti Déli-Georgia sziget királypingvin-kolóniáit tanulmányozó kutatók éppen ezért kissé bódult állapotba kerültek, amikor hosszú időt töltöttek a pingvinek ürülékének közelében.

„Miután az ember órákon át szagolja a pingvinek végtermékét, teljesen kábult lesz. Elkezdi rosszul érezni magát, majd fejfájás tör rá”

– magyarázta Elberling.

A pingvinek táplálékául szolgáló krilleknek és halaknak nagyon magas a nitrogéntartalma. A madarak ürülékéből felszabaduló nitrogén a talajba kerül, ahol a talajbaktériumok dinitrogén-oxiddá – a globális felmelegedést növelő üvegházhatású gázzá – alakítják.

Elberling szerint noha a dinitrogén-oxid-kibocsátás ebben az esetben nem számottevő a bolygó egészét nézve, az eredmények új információkkal szolgálnak arra vonatkozóan, hogy a pingvinkolóniák milyen hatással vannak a környezetükre, ami azért érdekes, mert egyre több és több van belőlük.

MTI