Kedves Gazdik! Erre figyeljetek az őszi-téli időszakban

0
347 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Az ősz lassan véget ér és beköszönt a tél. Legalábbis a hónapok neve szerint, de az időjárás egyre kevésbé tükrözi az évszakváltozást. Cikkünkben Dr. Varjú Gábor állatorvos ad hasznos tanácsokat a  kiskedvenceinket érintő problémákra ebben az időszakban. 
Az ősz legtipikusabb problémáját a kullancsok jelentik, főleg a mi vidékünkön – mondta dr. Varjú Gábor. – Szerencsére többféleképpen is lehet védekezni ellenük, véleményem szerint a tablettás készítmények a leghatásosabbak. Ha máskor nem is, de ősszel és tavasszal védekezni kell a kullancsok ellen. Illetve most a klímaváltozás hatásait tapasztalhatjuk meg, nincs igazi tél, inkább őszies időjárás a jellemző. A kullancsok pedig csak akkor nem jelentenek veszélyt, ha csikorgó hideg van, ami maximum egy-két hétig szokott előfordulni az utóbbi időben.

-A klímaváltozást igazolja az is, hogy a tavalyi bejegyzéseket megtekintve azt találtam, hogy ez elmúlt évben halottak napján hőgutával hoztak be hozzánk egy kutyát – osztotta meg velünk az érdekes tényt a doktor úr.

A kullancsok által okozott kutyákra veszélyes betegség a babéziózis, ami könnyen halálos következményekhez vezethet, a mi vidékünk pedig különösen fertőzött.

A Nyugat-Dunántúl különösen fertőzött terület

A változó időben kutyáknál fordul elő a kennel köhögési járvány, ami egy ragályos vírusos fertőzés, de szerencsére viszonylag enyhe tünetekkel jár, olyasmi, mint az embereknél az influenza.

A macskák esetében, macskanáthát okozhat többféle vírus is. Nagyon elterjedt, a kijáró macskák kétharmada fertőzött, ami borzalmas arány. Ebben az időszakban rengeteg cicát visznek állatorvoshoz ezzel a betegséggel. Ha kijáró cicánk van, akkor célszerű évente beadni a macskanátha elleni védőoltást.

Ami pedig minden kijáró állatra veszélyt jelent, azok a kihelyezett rágcsálóírtó mérgek. Szinte napi szinten kerül be állat a vizsgálóba, amik patkánymérget ettek. A gyártók nagy része ráírja a dobozra, hogy kutyák nem eszik, meg. Azonban a méreg finom és megeszik.

A méreg elfogyasztása utáni két-három napban fejti ki hatását, vérzékenységet okoz. Ha a gazdi észleli, hogy mérget fogyasztott az állat, akkor vigye el állatorvoshoz, ahol hánytatni fogják. Ha pedig 4-5 óra telt el a méreg elfogyasztása után, akkor ellenmérget, vagyis a K1 vitamint fog kapni. Minden állatot meg lehet menteni, ha időben észreveszik a jeleket és megfelelő segítséghez fordulnak a gazdáik.

Az emberek szervezete az őszi-téli időszakra lemerül, kifogynak az ásványi anyagok, vitaminok, de vajon mi a helyzet házi kedvenceinkkel?

-Az állatok anyagcseréje más, mint az embereké, a szervezetül előállítja a C vitamint, nincs tavaszi fáradtságuk, nem kell analógiát vonni köztük és az emberek között – tudtuk meg a doktor úrtól.

Ezen kívül rájuk a megfázás sem jellemző. Ha az állat hozzászokott a napi sétához, akkor nem viseli meg a szervezetét a hőkülönbség, ahogy a fűtött lakásból a fagyos utcára ér. Kisebb testű rövid szőrű, csivava-típusú kutyák esetében, amik reszketnek kint, jól jön a kis kabát. Télen legfeljebb akkor fázhatnak meg, ha hógolyóval dobálják őket és azt megeszik. De a megfázás gyakoribb nyáron, amikor a nagy melegben fagyit kapnak az állatok.

Forrás: Vaol