Karma, a magyar mentőkutya lett a világ legjobbja

0
426 megtekintés
Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Swing Szerelem Szulák

Magyar mentőkutya, Karma állhatott a dobogó legfelső fokára Olaszországban, az augusztus 16-21. között megrendezett I. Egyéni FCI Mentőkutya Világbajnokságon. A malinois (belga juhászkutya) fajtájú, hétéves mentőkutya gazdája a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományában dolgozó Leczki Sarolta címzetes tűzoltó főtörzszászlós.

Karma a legmagasabb összpontszámot elérve előzte meg osztrák és dán kollégáit – írja a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Facebook oldalán.

A megmérettetésen a 18 országból érkezett kutyás csapatok három fázisban – nyomkövetésben, területkutatásban vagy romkutatásban – mutathatták meg tudásukat.

A magyar csapat tagjait a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége delegálta a világversenyre, a kiutazó team szakmai irányítását pedig, a MEOESZ tagszervezeteként, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat koordinálta. A versenyzők felkészítésében a Pécsi Mentőkutyás Egyesület, valamint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vett részt.

Leczki Sarolta
Fotó: Csatlós Norbert

Leczki Sarolta – aki 22 éve alapította és vezeti a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos mentőkutyás szolgálatát – “A mi erdőnk” augusztus elején megjelent lapszámában olvasható interjúban hangsúlyozta: „Szolgálatban egy ember, egy kutya vajmi kevés, legfontosabb a bajtársaival, az összetartó mentőcsapattal közös munkájuk”.

magyarmezogazdasag.hu