Kacsafarkú szender, a titokzatos kolibri

0
267 megtekintés
Fotó: Pixabay/Bergadder
Swing Szerelem Szulák

A szenderek a magyar állatvilág különleges tagjai, mindenki szereti őket. A lepkék érdekes életmódjukkal vívták ki a természetjárók és kerttulajdonosok figyelmét.

A legtöbb szenderfaj éjszaka aktív, ezért ritkán lehet velük találkozni. Az egyik leggyakoribb hazánkban őshonos, kivételesen nappal aktív képviselőjük a kacsafarkú szender (Macroglossum stellatarum). Gyorsan mozog, nektárfogyasztás közben egy perc alatt akár százszor is változtat helyet. Rendkívül hosszú pödörnyelvével leszállás nélkül, a kolibrihez hasonlóan veszi fel a táplálékát.

A kacsafarkú szender nappali aktivitása okán könnyebben megfigyelhető. A lepkék közt közepes méretűnek mondható, 5,5 centiméter nagyságú.  Pihenő helyén, nyugalomban nem túl feltűnő, ilyenkor zárt szárnyakkal élénk színei nem látszódnak, egy sötétbarna közegbe teljesen beépül. Élénk színeiből szabad szemmel röptében, táplálkozás közben látszódhat a szárnytőben némi aranysárga szín. Aranysárgás, lilás-barnás színei a hátsó szárnyon vannak és a fonák oldalon találhatók – közölték.

Forrás: YouTube/Michel Royer

Gyorsan mozog, a nektár fogyasztása közben egy perc alatt akár százszor is változtat helyet. Rendkívül hosszú pödörnyelvével leszállás nélkül, a kolibrihez hasonló módon veszi fel a virágok nektárját. Levendulán, nyári orgonán és imola-fajokon gyakran megfigyelhető. Hernyója hazánkban gyakori galaj fajokon fejlődik, a nem vegyszerezett galajfolt kiváló hely a peték számára.

Vándorló, márciusban és áprilisban érkezik hazánkba déli irányból. Helyben maradó egyedei áttelelni csak épületek belsejében képesek. Olyan védettebb zugokban lehetséges ez számára, ahol a tél időjárási hatásainak a lepke nincs kitéve. Vándorló egyedei Afrikát is elérik. Két nemzedéke repül május-július és augusztus-október hónapokban. Fotózása nem könnyű feladat. Az optikai tengely irányában is rendkívül mozgékony, közeledik majd távolodik, sokat fordul és oldalirányban is gyorsan változtat helyet.

A kacsafarkú szender rendszertani besorolás szerint a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjébe, ezen belül a szenderfélék (Sphingidae) családjába tartozó faj. Potrohán feltűnő fekete-fehér farpamacs („kacsafarok”) van. Ennek segítségével kitűnően tudja kormányozni magát, amikor sebes, zúgó repüléssel a virágok között cikázik – írta róla a Wikipedia.

greenfo, magro

Kapcsolódó cikk:

A lepkék kolibrija lett az év rovara